English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Cursul postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării naţionale – o premieră pentru Republica Moldova

Cursul postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării naţionale – o premieră pentru Republica MoldovaCHIŞINĂU, 14 mai 2014 – Absolvenţii cursului postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării naţionale şi-au primit astăzi certificatele şi insignele de absolvire, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Ministerul Apărării.

Prezent la eveniment, ministrul Apărării, Valeriu Troenco, i-a felicitat pe ce 36 de absolvenţi, îndemnîndu-i să implementeze cunoştinţele acumulate în instituţiile pe care le reprezintă şi, împreună cu Ministerul Apărării, să contribuie la dezvoltarea sectorului de securitate şi apărare al ţării, un domeniu vital pentru ţara noastră.

„Armata Naţională are rolul său distinct în sistemul de securitate şi apărare, dar sînt şi alte componente, care sînt la fel de importante. Iată de ce este necesar să muncim împreună pentru atingerea obiectivelor de securitate ale Republicii Moldova”, a spus Valeriu Troenco.

La rîndul său, colonelul Mihail Bucliş, comandantul-rector al Academiei Militare a Forţelor Armate a Republicii Moldova - instituţie care a planificat şi desfăşurat studiile în domeniul securităţii şi apărării naţionale respectiv - a menţionat că acest curs, cu o durată de 14 săptămîni, a avut la bază programe asemănătoare din Colegiile Naţionale de Apărare din România, Marea Britanie, Franţa, SUA, Canada, Polonia, Germania, Italia şi Estonia.

Sursa citată a adăugat că activităţile didactice din programul de studii au fost desfăşurate, gratuit, pe bază de voluntariat, de către experţi din mediul academic naţional şi internaţional, cum ar fi Consorţiul PfP (Colegiul de Război din SUA, Colegiul de Apărare din Italia, Colegiul Baltic, Universitatea Naţională de Apărare din România, Universitatea Naţională de Apărare din Polonia, Universitatea Naţională de Apărare din Cehia, Universitatea Bundeswehr din Germania, Şcoala Navală Postuniversitară din Monterez, California, SUA, Şcoala NATO din Germania). De asemenea, în calitate de lectori au fost reprezentanţi ai Preşedinţiei, Guvernului, autorităţilor publice centrale, Academiei de Ştiinţe, ONG-urilor şi ambasadelor.

Colonelul Bucliş a specificat că, pe lîngă partea teoretică, curriculum-ul cursului a cuprins şi vizite de familiarizare în ministere, agenţii, unităţi militare ale structurilor de forţă, precum şi la obiective strategice pentru ţara noastră.

Cursul postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării naţionale, desfăşurat în perioada 9 ianuarie - 25 aprilie curent, este o premieră şi a reunit reprezentanţi ai Cancelariei de Stat, Ministerului Justiţiei, Apărării, Afacerilor Interne, Tineretului şi Sportului, Serviciului de Informaţii şi Securitate, ONG-urilor şi ai autorităţilor publice locale.

Cursul este echivalent studiilor postuniversitare din învăţămîntul naţional şi cuprinde abordări teoretice şi practice ale actualei problematici de securitate naţională şi internaţională.

Persoană de contact: 

lt.col. Diana Grădinaru, tel: 079704708


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare