English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Întrevedere moldo-lituaniană la Ministerul Apărării

Întrevedere moldo-lituaniană la Ministerul ApărăriiCHIŞINĂU, 23 mai 2014 – Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, şi viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Lituania, Andrius Krivas, au trecut astăzi în revistă stadiul actual al relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, cu accent pe sectorul de apărare şi securitate.

La eveniment a participat şi Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Violeta Motulaite, Reprezentantul Permanent al Republicii Lituania la NATO, Kestutis Jankauskas, şi reprezentantul Direcţiei de Politici ale Parteneriatului Estic din cadrul Ministerului lituanian al Afacerilor Externe, Asta Andrijauskiene.

Ministrul Apărării a accentuat suportul părţii lituaniene acordat Armatei Naţionale în implementarea programelor de reformare a sistemului naţional de securitate, precum şi oportunităţile de instruire a ofiţerilor Armatei Naţionale în cadrul diferitelor cursuri, organizate de Lituania. „Apreciem asistenţa ţării dumneavoastră, în special a Ministerului lituanian al Apărării Naţionale, în pregătirea a circa 40 de militari şi civili moldoveni în cadrul cursurilor de perfecţionare, precum cele de la Colegiul Baltic de Apărare. Mizăm mult pe susţinerea dumneavoastră pentru consolidarea unui parteneriat durabil în viitor”, a spus Valeriu Troenco.

Ministrul Apărării a menţionat că, în prezent, una dintre priorităţile Armatei Naţionale este participarea militarilor moldoveni în operaţiunile de menţinere a păcii sub egida ONU şi UE. „Trecerea de la statutul de ţară consumatoare de securitate la cel de furnizor este pe agenda instituţiei pe care o conduc, iar acest lucru îl putem realiza doar printr-o participare activă în teatrele de operaţii, astfel contribuind la menţinerea păcii şi stabilităţii în lume”, a specificat ministrul Troenco.

La rîndul său, Andrius Krivas a declarat că Republica Moldova este un partener de încredere, iar Armata Naţională dispune de un corp de militari profesionişti a căror prestaţie a fost apreciată înalt în misiunile ONU şi OSCE, iar recent şi în misiunea KFOR din Kosovo.

Oficialul a specificat că Lituania va continua să sprijine reformele iniţiate de Ministerul Apărării, prin instruirea militarilor, dar și prin oferirea de suport în realizarea unor proiecte comune, benefice pentru armata moldovenească.

Colaborarea moldo-lituaniană în domeniul militar a demarat în luna noiembrie 2000.

Persoană de contact: 

lt.maj. Maria Aramă, tel: 079524616


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare