English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Cooperare moldo-ungară discutată la Ministerul Apărării

Cooperare moldo-ungară discutată la Ministerul ApărăriiCHIŞINĂU, 27 mai 2014 — Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, a avut o întrevedere, la sediul instituţiei, cu ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Mátyás Szilágyi.

Oficiali au trecut în revistă stadiul actual al cooperării bilaterale, cu accent pe derularea reformei în sectorul de securitate şi apărare în ţara noastră şi a proiectelor comune în domeniul istoriei militare.

Valeriu Troenco şi Mátyás Szilágyi au discutat şi despre cimitirele din Republica Moldova şi Ungaria, în care sînt înhumaţi militari ai celor două ţări şi au convenit asupra organizării unor acţiuni care să readucă în memoria colectivă numele soldaţilor decedaţi.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova, sînt înregistrate trei cimitire militare ale ostaşilor unguri, la Bălţi, Tighina şi Chişinău. În 2012, la Bălţi, a fost inaugurată o placă comemorativă, reprezentînd o cruce-simbol a învierii lui Iisus Hristos, pe care fusese înscripţionat următorul mesaj: „În memoria prizonierilor unguri militari şi civili, decedaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în or. Bălţi”.

Relaţiile moldo-ungare în domeniul militar au la bază Acordul cu privire la colaborarea militară, semnat la 25 noiembrie 1997.

Persoană de contact: 

lt.col. Diana Grădinaru, tel: 079704708


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare