English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  La Ministerul Apărării a fost marcată Ziua Trupelor ONU de Menţinere a Păcii

La Ministerul Apărării a fost marcată Ziua Trupelor ONU de Menţinere a PăciiCHIŞINĂU, 29 mai 2014 - Este un privilegiu pentru noi să contăm pe Republica Moldova ca parte a comunităţii globale. Salutăm prezenţa voastră în misiunile din lume, inclusiv în Africa şi Balcani. Salutăm curajul şi dorinţa de a purta căştile albastre şi de a acţiona sub drapelul ONU. Apreciem enorm contribuţia voastră la stabilizarea comunităţilor, protejarea civililor, promovarea normelor de drept şi a drepturilor omului, deseori cu un mare risc personal.

Declaraţia a fost făcută de Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Reprezentant Permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, în cadrul ceremoniei dedicate Zilei internaţionale a trupelor ONU de menţinere a păcii, desfăşurate astăzi la Ministerul Apărării.

Nicola Harrington-Buhay a mulţumit militarilor moldoveni pentru profesionalismul, devotamentul și angajamentul în menţinerea păcii şi stabilităţii la nivel mondial. „În numele Secretarului General ONU și al Departamentului ONU de menținere a păcii, vă aduc sincere mulţumiri pentru dedicaţia personală și profesională faţă de misiunea ONU. Dedicaţia dumneavoastră evidenţiază angajamentul Republicii Moldova de a ajuta toate popoarele să obțină o pace durabilă pentru crearea unei lumi mai bune pentru toți”, a spus Nicola Harrington-Buhay.

Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, a declarat că pentru Republica Moldova şi Armata Naţională participarea în operaţiuni de menţinere a păcii sub egida ONU este o prioritate. „Ne asumăm angajamentul să continuăm să detaşăm militari pregătiţi, care îşi îndeplinesc munca cu profesionalism şi devotament, aducînd astfel contribuția noastră directă la menținerea păcii la nivel internaţional, cît şi aportul propriu pentru o mai bună imagine a Republicii Moldova”, a specificat Valeriu Troenco.

Ministrul Apărării a apreciat performanţele ofiţerilor Armatei Naţionale, care, timp de 11 ani, au fost ambasadorii ţării noastre în Liberia, Coasta de Fildeş, Sudan, Sudanul de Sud, Georgia şi Kosovo. „Este un prilej pentru mine, în calitate de ministru al Apărării, să constat prestaţia excelentă a celor 88 de militari ai Armatei Naţionale care, începînd cu 2003, au participat în operaţiuni ONU. Totodată, vreau

să-i salut şi pe cei 12 militari care, în aceste clipe, alături de alţi aproximativ 120 de mii de pacificatori internaţionali, contribuie la realizarea procesului dificil de tranziţie de la conflict la pace, protejînd civilii, inclusiv pe cei mai vulnerabili – femeile şi copiii”, a menţionat Valeriu Troenco.

Şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, colonelul Igor Gorgan, a felicitat ofiţerii moldoveni, care în prezent, se află în misiuni ONU de menţinere a păcii pe continentul african. „Sînteţi un exemplu demn de urmat pentru militarii noştri. Sînt convins că, odată reveniţi acasă, veţi pune în valoarea armatei experienţa acumulată în echipele multinaţionale de militari”, a spus colonelul Gorgan.

În cadrul evenimentului, militarii pacificatori au fost decoraţi cu diplome şi distincţii ale Armatei Naţionale.

De asemenea, cei prezenţi au ţinut un minut de reculegere în memoria militarilor, poliţiştilor şi civililor decedaţi în timpul misiunilor ONU.

Republica Moldova participă în misiuni cu mandat ONU din 2003. Pînă în prezent, 88 de militari ai Armatei Naţionale au fost detaşaţi în misiuni în calitate de observatori militari şi ofiţeri de stat major în componenţa operaţiunilor şi misiunilor ONU. Dintre aceştia au fost detaşaţi în Coasta de Fildeş 37 militari, în Liberia — 27, Sudan — 13, Sudanul de Sud — 8, Georgia — 2 şi Kosovo — 1. La momentul actual, Armata Naţională este reprezentată de 12 militari în cadrul misiunilor de menţinere a securităţii internaţionale sub egida ONU, iar un ofiţer din Ministerul Apărării al Republicii Moldova activează la New York, SUA, în cadrul Departamentului ONU pentru operaţiuni de menţinere a păcii (DPKO).

Persoană de contact: 

lt.maj. Maria Aramă, tel: 079524616


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare