English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Comandamentul European al SUA a donat Armatei Naţionale un lot de echipament

Comandamentul European al SUA a donat Armatei Naţionale un lot de echipamentCHIŞINĂU, 16 iunie 2014 – Comandamentul European al Statelor Unite ale Americii a oferit Armatei Naţionale un lot de echipament şi tehnică de calcul, destinat serviciului geniu şi serviciului medical al Armatei Naţionale. Donaţia a fost făcută astăzi în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Batalionul de Geniu „Codru” din Negreşti.

La eveniment au participat comandantul Gărzii Naţionale a Carolinei de Nord, SUA, general-maiorul Gregory Lusk, şeful adjunct al misiunii diplomatice a Ambasadei SUA la Chişinău, Kara McDonald, ministrul Apărării, Valeriu Troenco, şi comandantul Armatei Naţionale, colonelul Igor Gorgan.

Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, a mulţumit oficialilor americani pentru asistenţa oferită, specificînd că aceasta reprezintă un suport important pentru Armata Naţională. „Geniştii moldoveni sînt în permanenţă la datorie. Sînt sigur că această donaţie de echipament ne va permite salvarea multor vieţi ale cetăţenilor ţării”, a spus Valeriu Troenco.

La rîndul său, şeful adjunct al misiunii diplomatice a Ambasadei SUA la Chişinău, Kara McDonald, a declarat că proiectul de asistenţă umanitară, iniţiat de către Comandamentul European al SUA, are ca scop dezvoltarea capabilităţilor Armatei Naţionale în domeniul geniu şi cel medical. „Programul de Acţiune Umanitară de Deminare implementat de Comandamentul European, demarat în noiembrie 2013, a oferit geniştilor un training valoros şi echipament de ultimă generaţie. Cu certitudine, acesta va salva multe vieţi în ţara dumneavoastră, astfel încît Moldova să devină un loc cît mai sigur”, a declarat oficialul american.

Setul de tehnică şi utilaj special, în valoare de 210 mii de dolari SUA, a fost donat în cadrul proiectului de asistenţă umanitară „Humanitarian Main Action” (HMA) şi este destinat pentru instruirea geniştilor şi medicilor Armatei Naţionale. Echipamentul oferit Armatei Naţionale include detectoare de mine, aparataj de testare a capselor detonante, echipament de protecţie personală pentru genişti, echipamente medicale (manechine, truse şi instrumente medicale, diverse materiale didactice), laptopuri, imprimante, videoproiectoare, table de clasă etc.

Persoană de contact:

maior Ala Diaconu, tel: 079115326


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare