English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Evaluarea riscurilor de corupţie în cadrul Ministerului Apărării, finalizată

Evaluarea riscurilor de corupţie în cadrul Ministerului Apărării, finalizată

Autor: Serviciul Relaţii Publice CNA


CHIŞINĂU, 21 ianuarie 2015 — Grupul de lucru, format din reprezentanţi ai Ministerului Apărării şi ai Centrului Naţional Anticorupţie, a finalizat procesul de evaluare a riscurilor de corupţie în entităţile subordonate Ministerului Apărării: Departamentul dotări, Centrul militar municipal Chişinău şi Secţiile administrativ-militare Şoldăneşti, Nisporeni, Floreşti.

Evaluarea riscurilor de corupţie a avut ca obiectiv identificarea factorilor instituţionali care favorizează sau pot favoriza corupţia in domeniul achiziţiilor publice, administrării patrimoniului public, precum și în procedura de încorporare, evidenţa şi documentarea cetăţenilor cu obligaţiune militară.

În cadrul evaluării, au fost analizate actele normative şi regulamentele interne de activitate ale subdiviziunilor instituţiei, realizată chestionarea angajaţilor, examinate cazuri concrete de corupţie comise de angajaţii instituţiei, evaluată relaţia instituţiei cu publicul, etc.

Ca rezultat al activităţii, grupul de lucru a identificat vulnerabilităţi şi riscuri de corupţie care pot afecta atît integritatea instituţiei, cît şi a angajaţilor. Printre problemele constatate se menţionează aplicarea neadecvată a cadrului normativ în domeniul achiziţiilor publice, deficienţe ale sistemului organizatorico-juridic şi de control intern / managerial, nerespectarea principiului de transparenţă a achiziţiilor publice, sensibilizare redusă la aspectul de integritate.

Pentru diminuarea acestora, a fost elaborat un Plan de integritate (http://www.army.md/img/userfiles/anticoruptie/pl_integritate.pdf), document de politici care include măsuri concrete de prevenire a corupţiei în cadrul instituţiilor vizate, inclusiv cu privire la îmbunătăţirea cadrului normativ departamental, eficientizarea sistemului organizatorico-juridic al instituţiei şi de control intern, sporirea vigilenţei şi sensibilizării legate de integritate şi consolidarea relaţiilor instituţiei cu publicul.

Menţionăm că CNA participă activ, în calitate de coordonator, la evaluarea riscurilor de corupţie în mai multe instituţii ale statului şi vine cu recomandări pentru entităţi în vederea diminuării riscurilor de corupţie.

Notă: Metodologia de evaluare a riscurilor de corupţie în instituţiile publice a fost aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr. 906 din 28.07.2008, iar Centrului Naţional Anticorupţie îi revine misiunea de a asigura desfăşurarea evaluării riscurilor de corupţie în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice prin instruire şi consultare, monitorizare şi analiză a datelor referitoare la evaluarea riscurilor de corupţie, precum şi coordonarea elaborării şi executării planurilor de integritate. 

© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare