English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Ministerul Apărării regretă profund accidentul de la Coşniţa

Ministerul Apărării regretă profund accidentul de la CoşniţaCHIŞINĂU, Martie 17, 2011 - Un soldat al Armatei Naţionale a fost rănit mortal duminică, 20 martie, în rezultatul unei împuşcături cu arma din dotare produsă de un coleg de serviciu. Despre aceasta a comunicat astăzi în cadrul unui briefing de presă comandantul Armatei Naţionale, general de brigadă Iurie Dominic.

Accidentul a avut loc în Batalionul 3 infanterie a contingentului Armatei Naţionale din cadrul Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, dislocat în Coşniţa, raionul Dubăsari.

Numele soldatului decedat este Cornel Gorodişteanu, în vîrstă de 19 ani. Părinţii săi, Vasile şi Claudia Gorodişteanu locuiesc în satul Horodişte, raionul Rîşcani.

Ancheta preliminară a stabilit că duminică, 20 martie, în jurul orei 17:00, un militar în termen din Batalionul 3, a intrat în serviciul de gardă în calitate de santinelă. Acestuia i-au fost repartizate un pistol-mitralieră de model AK - 74 şi două încărcătoare a cîte 30 de cartuşe fiecare de calibru 5,45 mm. Aflîndu-se în fumoarul corpului de gardă, acesta a cuplat fără necesitate încărcătorul pistolului-mitralieră. În acest timp, de el s-a apropiat soldatul Cornel Gorodişteanu, care i-a introdus în ţeava armei un pix. Uitînd că încărcătorul armei este cuplat, militarul a apăsat pe trăgaci rănindu-l mortal pe colegul său în regiunea capului.

O ambulanţă a Serviciului de Urgenţă a fost chemată la ora 17:15 minute. La ora 17:25 medicii de la urgenţă au ajuns în batalion, iar la 17:40 a fost constatat decesul lui Cornel Gorodişteanu. La ora 18:00 cadavrul a fost transportat la Spitalul Clinic Militar Central din capitală. Medicii militari au stabilit că Cornel Gorodişteanu a suferit o plagă prin armă de foc a regiunii faciale cu lezarea vaselor magistrale şi şoc hemoragic de gradul III.

Cauza accidentului produs la Coşniţa este investigată de organele abilitate, iar soldatul care se face vinovat de producerea decesului se află în arest disciplinar la Comenduirea Miliară. În acest sens, Procuratura militară Chişinău a intentat un dosar penal pe art. 373, al.2, lit. „b” al Codului Penal al R. Moldova „Încălcarea regulilor de mînuire a armei, soldată cu decesul unei persoane”. Totodată, ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a dispus desfăşurarea unei anchete administrative pentru a elucida circumstanţele producerii accidentului.

Ministerul Apărării regretă profund acest accident tragic şi exprimă condoleanţe familiei îndurerate în legătură cu decesul soldatului Cornel Gorodişteanu. Este o pierderea grea pentru familie, iar Ministerul Apărării va face tot posibilul pentru a susţine familia îndoliată în aceste momente dificile.

Soldatul Cornel Gorodişteanu a fost încorporat în Brigada „Moldova” din municipiul Bălţi în luna iunie 2010.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare