English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Acţiunile unilaterale ale Tiraspolului iau amploare

Acţiunile unilaterale ale Tiraspolului iau amploare


CHIŞINĂU, Martie 25, 2011 - Reacţia ciudată a delegaţiei regiunii transnistrene asupra problemelor cheie din Zona de Securitate a trezit nedumerirea delegaţiei noastre în Comisia Unificată de Control (CUC) în cadrul şedinţei din 24 martie. Probleme importante nu şi-au găsit soluţia din motivul că delegaţia transnistreană înaintează diferite pretexte pentru a-şi argumenta acţiunile unilaterale ilegale în aria de responsabilitate a pacificatorilor.

În opinia membrilor delegaţiei noastre în CUC minimalizarea influenţei pacificatorilor înseamnă întărirea intenţionată a unor structuri anticonstituţionale. Cert este faptul că la acţiunile unilaterale ale Tiraspolului alţi subiecţi implicaţi la CUC în rezolvarea diferendului transnistrean rămîn inerţi. Or inacţiunile lor contribuie în mod indirect la întărirea regimului de la Tiraspol.

Şi de data aceasta problema întăririi infrastructurii posturilor ilegale în Zona de Securitate a provocat nedumerirea membrilor CUC din partea organelor constituţionale. Membrii delegaţiei transnistrene au găsit şi o scuză, precum că ei au informat Comandamentul Militar Unificat. Şi dacă pînă nu demult se încerca să se polemizeze prin prisma creării unor condiţii mai bune de activitate pentru colaboratorii structurilor ilegale, atunci în şedinţa trecută au pus în evidenţă adevăratele intenţii, camuflate pînă nu demult. Delegaţia transnistreană a dat de înţeles că posturi ilegale se vor introduce şi în viitor, fiind suficientă informarea CUC despre introducerea lor, încălcînd în mod grosolan hotărîrile CUC şi acordurile din 1992 şi 1998.

Nu a lipsit de pe agenda de lucru nici problema postului ilegal de grăniceri de la Zagornoe, postat în locul unui post redus al Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii. De data aceasta el a fost prezentat sub o nouă denumire, fapt ce provoacă îngrijorarea deoarece în imediată apropiere de acesta mai poate fi introdus încă unul. Membrii delegaţiei noastre au temeri că această nouă denumire ar putea avea o legătură cu podul plutitor pe care administraţia de la Tiraspol intenţionează să-l construiască în Zona de Securitate (nu departe de acest post), cît şi complexul memorial ce vor să-l construiască şi care este sub patronajul aşa numitului MGB transnistrean. Membrii delegaţiei cred că prin aceste acţiuni unilaterale Tiraspolul poate tensiona la maximum situaţia în Zona de Securitate.

Membrii CUC au mai ascultat o serie de aberaţii ale delegaţiei transnistrene în problema legată de incidentul produs în satul Corjova, raionul Dubăsari. Şi dacă în penultima şedinţă delegaţia noastră a prezentat un document prin care se confirmă faptul că au fost operate modificări teritoriale înainte de conflcitul din 1992, atunci de data aceasta ideea de microraion Corjova a oraşului Dubăsari a fost promovată chiar şi de copreşedintele CUC din partea Federaţiei Ruse. Prin astfel de gest, membrii delegaţiei noastre cred, că dînsul a susţinut în mod direct acţiunile unilaterale ce şi le-a permis administraţia de la Tiraspol.

În şedinţă, membrii delegaţiei noastre au înmînat cîteva adresări ce vizează asigurarea transparenţei în Zona de Securitate privind prezenţa formaţiunilor militare, asigurarea cu produse alimentare a elevilor liceului „Alexandru cel Bun” din oraşul Tighina, etc. Textul acestora îl publicăm în rîndurile de mai jos. http://www.new.army.md/img/userfiles/doc/declaratie.doc
© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare