CHIŞINĂU, Aprilie 04, 2011 - În perioada 4-6 aprilie, un grup de experţi internaţionali se află în vizită la Ministerul Apărării pentru a evalua realizările Republicii Moldova în cadrul Procesului de Revizuire şi Planificare a Parteneriatului (PARP), precum şi implementarea obiectivelor asumate de ţara noastră în cadrul Programului „Parteneriat pentru Pace”.
Şeful Marelui Stat Major, Comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Iurie Dominic a salutat grupul de experţi şi a declarat că PARP reprezintă un instrument vital pentru dezvoltarea capabilităţilor necesare ţării noastre de a opera într-un mediu de securitate aflat în permanentă schimbare. Generalul Iurie Dominic a mulţumit experţilor pentru asistenţa oferită, specificînd că dezvoltarea şi consolidarea cooperării dintre NATO şi Republica Moldova oferă experienţă vastă în modernizarea şi reformarea Forţelor Armate ale ţării noastre.
La rîndul său, locotenent colonelul Bora Onen din cadrul Departamentului Politici de Apărare şi Planificare a Apărării, NATO, a apreciat evoluţia pozitivă a reformelor în domeniul apărării, accentuînd că echipa de experţi se află la Chişinău nu doar pentru a analiza succesele înregistrate de partea moldovenească în cadrul Procesului de Revizuire şi Planificare a Parteneriatului, dar şi pentru a oferi ajutor la compartimentele mai puţin avansate.
La şedinţele de lucru din cadrul PARP participă specialiştii din Ministerul Apărării şi Marele Stat Major, precum şi reprezentanţii ministerelor Afacerilor Externe şi integrării Europene, Finanţelor, Afacerilor Interne, Departamentul Trupe Carabinieri, Serviciul Informaţii şi Securitate.
În iulie 1995 a fost iniţiat primul ciclu PARP. În 2008 Ministerul Apărării, împreună cu Armata Naţională, şi-a asumat 34 obiective de parteneriat. Evaluarea participării PARP se efectuează în fiecare an după un ciclu par (PARP Partnership Goals) şi impar (PfP PARP Survey of Overall Interoperability) în comun cu experţii PARP şi Republica Moldova.
Colaborarea în cadrul parteneriatului permite utilizarea experienţei ţărilor NATO şi partenere cu scopul de a perfecţiona propriile forţe armate în domeniul pregătirii cadrelor, instruirii lingvistice, asigurării accesului la informaţii, statistică ş.a.