English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Armata Naţională participă în premieră la exerciţiul multinaţional „Viking”

Armata Naţională participă în premieră la exerciţiul multinaţional „Viking”


CHIŞINĂU, Aprilie 05, 2011 - Un grup de militari ai Armatei Naţionale participă în perioada 5 - 17 aprilie, la exerciţiul multinaţional „Viking”, desfăşurat în Suedia.

„Viking 2011” este un exerciţiu multinaţional de comandament şi stat major asistat pe calculatoare, iar Armata Naţională va detaşa la exerciţiu opt ofiţeri cu experienţă. 

Grupul de militari moldoveni va fi condus de maiorul Vitalie Micov şi va activa în diferite structuri şi funcţii de stat major din cadrul brigăzii multinaţionale din Suedia. 

Scopul exerciţiului este antrenarea contingentelor militare, poliţiei şi autorităţilor locale în misiuni de planificare şi conducere a operaţiunilor de menţinere a păcii sub egida ONU sau operaţii de răspuns la criză. 

Exerciţiul „Viking 2011” va avea loc concomitent în opt ţări, iar la cea de-a cincea ediţie a exerciţiului vor fi antrenaţi circa 1800 de militari şi 500 de civili din 24 de ţări membre NATO şi partenere ale Programului “Parteneriat pentru Pace” (PpP). 

De menţionat că datorită PpP, R. Moldova are posibilitatea de a coopera cu armatele occidentale în domenii ce vizează controlul democratic asupra forţelor armate, lupta împotriva terorismului, planificarea urgenţelor civile şi realizarea interoperabilităţii. Totodată, ţările partenere pot alege din mai mult de 1.400 de activităţi individuale specifice, inclusiv vizite ale echipelor de experţi, ateliere de lucru, cursuri şi exerciţii militare. 

R. Moldova a aderat la Programul PpP la 16 martie 1994 , fiind a 12-a ţară care a semnat documentul cadru. Cele 26 de ţări participante în prezent la PfP formează un grup divers din punct de vedere geografic, care include state din Europa de Vest, foste republici sovietice din Caucaz, Asia Centrală şi din alte regiuni, precum şi ţări care aspiră la obţinerea statutului de membru al Alianţei.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare