English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Geniştii moldoveni utilizează o nouă metodă de distrugere a bombelor de aviaţie

Geniştii moldoveni utilizează o nouă metodă de distrugere a bombelor de aviaţieChişinău, 14 iulie. În perioada 4-30 iulie, curent, la Baza militară de instruire Bulboaca se desfăşoară proiectul de nimicire a bombelor de aviaţie cu termenul de păstrare expirat.

Potrivit locotenent-colonelului Mihail Semionov, comandant Geniu al Armatei Naţionale în cadrul proiectului se preconizează a fi nimicite 106 bombe de aviaţie, cu greutatea unitară 250 de kg. Bombele rămase de la armata sovietică, erau destinate pentru avioanele de luptă de diferite modele.

Semionov a specificat că pentru distrugerea bombelor se implementează o metodă nouă prin ardere cu ajutorul elementelor termice în combinaţie cu distrugerea explozibilului, metoda fiind una mai puţin costisitoare şi mai eficientă. Totodată geniştii utilizează şi metoda clasică, prin explozie.

În acest proiect se folosesc două tipuri de elemente cu termite, care ard pînă la temperatura de 1700 grade Celsius şi respectiv 3000 grade Celsius.

Proiectul de nimicire a bombelor de aviaţie este finanţat de misiunea OSCE în Moldova, iar costul acestuia se estimează la 23 mii euro.

Maurice Dunai, responsabil de cooperarea militară în cadrul OSCE, a spus că geniştii moldoveni au fost instruiţi de un expert internaţional în domeniu, invitat la Chişinău de OSCE. Aceeaşi organizaţie a finanţat procurarea a 150 de seturi de elemente termice pentru ditrugerea bombelor de aviaţie.

Detaşamentul de distrugere este compus din 12 genişti din unităţile militare ale Armatei Naţionale.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare