English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  COMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT DE PRESĂ


CHIŞINĂU, Noiembrie 29, 2011 – Sesiunea a douăsprezecea a şedinţei extraordinare a Comisiei Unificate de Control (CUC) desfăşurată pe 29 noiembrie a demarat după o pauză de o săptămînă. Sesiunea a fost solicitată de delegaţia regiunii transnistrene cu scopul de a efectua consultările de rigoare cu aşa-numitele organe competente transnistrene în vederea determinării unor mecanisme de soluţionare a situaţiei, condiţionate de instalarea ilegală a posturilor din apropierea localităţii Pohrebea şi hidrocentralei electrice de la Dubăsari. Însă, după cum au raportat reprezentanţii regiunii transnistrene în CUC, unicul rezultat al acestor consultări este o abordare pur “teoretică“ de către structurile respective a acţiunilor întreprinse şi a eventualelor consecinţe. De asemenea, aceiaşi reprezentanţi au menţionat că indiferent de evoluţiile ulterioare, ei nu vor accepta o decizie a CUC, prin care să fie lichidate posturile de grăniceri de pe drumul spre Pohrebea şi hidrocentrala electrică de la Dubăsari.

În aceste condiţii, extrem de dificile, delegaţia Republicii Moldova a depus eforturi considerabile pentru a identifica o soluţie de compromis, elaborată în conformitate cu prevederile adresării comune, rezultate din cadrul întrevederii recente a Prim-ministrului R. Moldova, Vlad Filat cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, în special a punctului 2 al adresării nominalizate. Propunerile respective prevăd în prima opţiune de compromis, asigurarea activităților de control pe drumul din apropierea localităţii Pohrebea prin intermediul unui post mixt de pacificatori și posturi mobile ale poliției și miliției. A doua opţiune a cuprins controlul numai prin intermediul posturilor mobile de poliție și miliție. La rîndul său, partea transnistreană a refuzat propunerile prezentate şi prin acest fapt a ignorat executarea prevederilor „adresării comune„ din 21 noiembrie curent ce se referă la situaţia din Zona de securitate. În continuare, delegaţia transnistreană a insistat asupra propriei propuneri eronate de a efectua controlul situaţiei cu aportul posturilor forţelor de menţinere a păcii, fapt inadmisibil sub aspectul menţinerii prezenţei grănicerilor ilegali.

Nu e de mirare, că această abordare a situaţiei a fost apreciată cu indignare de reprezentanții Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE în CUC, în viziunea cărora din nou au fost ratate premisele pentru identificarea unei soluții finale.

Delegația R. Moldova a fost nevoită să constate că, poziția demonstrată din partea Tiraspolului privind nerespectarea deciziilor CUC, elocvent urmăreşte scopul diminuării rolului Comisiei, contribuind într-un sens eronat la o conformare a activităţii de pacificare la satisfacerea intereselor restrînse a structurilor de forţă din regiune.

Şedinţa următoare este planificată pentru ziua de 1 decembrie curent.

Semnat: Delegația Republicii Moldova în CUC

СООБЩЕНИЕ ДЛЯ ПРЕССЫ


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare