English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Publicaţii  Geniştii cred în Dumnezeu, în propriile puteri şi în noroc.

Geniştii cred în Dumnezeu, în propriile puteri şi în noroc.




 

Batalionul Geniu „Codru” este prima unitate care s-a învrednicit, prin decret prezidenţial, de ordinul de stat „Credinţă Patriei”, clasa I, iar acest lucru vorbeşte despre recunoştinţa pentru toate meritele obţinute de această unitate în decursul anilor.
 
Batalionul Geniu este o unitate militară de asigurare de luptă formată la 16 octombrie 1992. Una dintre misiunile de bază ale batalionului este cercetarea, depistarea, identificarea, neutralizarea, transportarea şi nimicirea obiectelor explozive depistate pe teritoriul Republicii Moldova. Efectivul batalionului a executat pînă în prezent circa 900 misiuni de deminare, în urma cărora au fost nimicite 15733 de obiecte explozive. Efectivul batalionului a fost implicat inclusiv în nimicirea muniţiilor învechite din stocurile Armatei Naţionale. În cadrul proiectelor de nimicire a minelor antipersonal şi muniţiilor cu fragmente conform tratatelor internaţionale, detaşamentele de distrugeri au nimicit 135222 de muniţii învechite. În afară de aceasta, douăzeci de militari din componenţa batalionului au participat la operaţiunea internaţională post-conflict cu caracter umanitar din Irak, unde au nimicit 395054 de obiecte explozive. Iar în luna septembrie 2010, Batalionul Geniu a fost decorat cu ordinul de stat „Credinţă Patriei”. 
 
Geniştii cred în Dumnezeu, în propriile puteri şi în noroc
 
Pe la mijlocul săptămînii precedente, într-o zi posomorîtă de iarnă, cu vizibilitate redusă şi umezeală care îţi intra pînă la suflet, am luat calea spre Negreşti, acolo de unde pornesc numeroase generaţii de militari de elită ai Armatei Naţionale specializaţi în arma geniu şi chimie. La porţile unităţii, ne-a „salutat” modest copia ordinului „Credinţă Patriei”, mîndria geniştilor militari. Iar pe platou ne-a întîlnit domnul maior Vitalie Gurulea, locţiitor comandant al Batalionului Geniu, care ne-a ghidat în lumea celor care-şi pun zilnic viaţa pe altarul securităţii populaţiei. Toată lumea era concentrată în sălile de studiu şi doar cîţiva militari se instruiau afară, abia zărindu-se din cauza stratului consistent de ceaţă care ne-a împînzit la început de an. Ne era curios tot ce e legat de activitatea genistului militar, de aceea, nu am ezitat să punem atîtea întrebări cîte ne treceau prin minte. Şi la fluxul de întrebări am primit răspunsuri pe măsura aşteptărilor. În debutul comunicării, l-am întrebat pe maiorul Gurulea în ce cred geniştii. Şi răspunsul a sunat în felul următor: „În Dumnezeu, în propriile puteri şi în noroc”. Cînd mi-a zis de noroc, mi-a fugit involuntar gîndul la sintagma „noroc jucat la roata norocului”, pentru că genistul îşi riscă viaţa la fiecare misiune de deminare pe care o execută pe teritoriul naţional sau internaţional. Ce m-a impresionat întotdeauna la militarii specializaţi în arma geniu este calmul care le domină ochii, uşurinţa cu care acceptă lucrurile ca pe un dat firesc şi, mai ales, optimismul. Or, geniştii sînt cei care au sfidat legile matematicii înlocuind cifra 13 cu 12 A . Geniştii sînt cei care au ridicat mănuşa aruncată de destin, sînt oameni speciali, curajoşi, care scriu istorie şi care au toată gratitudinea celor din jur. De aici porneşte şi deviza unităţii “Cît nu-i va fi genistului de greu, el trebuie să ţină cont că face tot cu siguranţă, el n-are dreptul la greşeli în viaţă”. De la domnul maior am aflat că numai în anul precedent, echipa de genişti a deminat şi nimicit 1651 obiecte explozive în 206 intervenţii. Solicitările parvin cel mai des din localităţile situate în raioanele Ştefan Vodă şi Anenii Noi, „ pe malul Nistrului, acolo unde s-au desfăşurat lupte în cel de-al Doilea război mondial”.
Anul 2010 a fost unul foarte solicitat pentru geniştii militari. Doar în luna septembrie a anului precedent geniştii au fost solicitaţi în satele din raioanele Nisporeni, Hînceşti şi Cantemir unde s-au desfăşurat operaţiuni de neutralizare a obiectelor explozive. În apropierea satului Cociulia, raionul Cantemir, în urma lucrărilor agricole, de către localnici au fost depistate 2 obiecte neidentificate. Echipa de genişti condusă de maior Ghenadie Bulgac, a cercetat locul indicat de săteni şi a identificat 2 grenade F-1, de producţie sovietică. Alte două proiectile de artilerie, calibru 105 mm, au fost descoperite în timpul lucrărilor de amenajare în gospodăria unui locuitor din satul Cîrneşti, raionul Nisporeni. La faţa locului a fost solicitat grupul de genişti condus de căpitanul Ion Chiriac. Tot în acea perioadă, echipa căpitanului Chiriac a neutralizat 2 grenade F-1 şi cartuşe în oraşul Hînceşti. Iar în primele zile ale lunii octombrie, echipa de genişti condusă de maiorul Vitalie Gurulea s-a deplasat în satul Răscăieţi, raionul Ştefan Vodă şi a identificat un proiectil de artilerie, calibru 76 mm. Alte două mine de la aruncător, calibru 82 mm, au fost depistate în oraşele Ungheni şi Căuşeni. Toate aceste misiuni au grad sporit de pericol, „însă am luat toate măsurile de siguranţă pentru ca activitatea noastră să se desfăşoare fără nici un fel de incidente”, subliniază şeful statului major al batalionului, maiorul Andrian Efros.
Militarii batalionului muncesc continuu, ca profesionişti adevăraţi. Cînd liniştea s-a spart din cauza zgomotului unui autovehicul, am aflat că geniştii au primit o nouă misiune în raionul Anenii Noi. În cîteva minute grupa desemnată pentru intervenţie a fost informată, instructată, s-a urcat la bordul automobilului, cu un zîmbet uşor urmărit de către noi toţi cei care ne aflam pe la mijlocul platoului, şi a plecat în întîmpinarea unei alte misiuni riscante, lăsînd urme adînci pe asfaltul umed şi plictisit de starea vremii. Aşa este genistul, zîmbeşte discret tète-â-tète cu pericolul.
 
Cuvîntul lui Dumnezeu în armată
 
Un alt succes remarcabil al Batalionului Geniu care trebuie menţionat este disciplina impecabilă pentru care le-a fost înmînat fanionul transmisibil la sfîrşitul anului de instrucţie. Cum le reuşeşte geniştilor să se impună ca cei mai disciplinaţi militari? Răspunsul este simplu, „prin cultivarea valorilor spirituale. În acest sens, mergem împreună cu întregul efectiv de militari în termen la fiecare mare sărbătoare religioasă la mănăstirea de la Ţigăneşti”, ne destăinuie secretul maiorul Gurulea. Între Mănăstirea de la Ţigăneşti şi Batalionul Geniu s-a creat o legătură strînsă de cîţiva ani, „pentru că armata şi biserica sînt două surori gemene”, spune părintele Spiridon. „Armata şi biserica seamănă prin ascultare şi supunere. Biserica ascultă de canoane, iar soldatul ascultă de regulamentele militare”, opinează slujitorul bisericii. Părintele Spiridon este invitat la fiecare festivitate organizată în cadrul unităţii. „Am fost cu o binecuvîntare şi în ziua cînd batalionului i-a fost conferit ordinul „Credinţă Patriei” şi am adus mulţumire lui Dumnezeu pentru acesta”, zice părintele Spiridon. La fel, dumnealui oferă asistenţă religioasă militarilor din unitate, vine cu slujbe cu sfinţire şi binecuvintează ostaşii care au trecut pragul batalionului. „Iar atunci cînd ne aflăm în post, bunăoară în postul naşterii Domnului, primim cu mare plăcere militarii în mănăstire pentru a se mărturisi, împărtăşi şi a asculta sfînta liturghie în fiecare duminică. Ne bucură foarte mult că unii ostaşi au găsit cuvîntul lui Dumnezeu în armată. Şi dacă mai vorbim despre o asemănare între biserică şi armată este că ambele instituţii se plasează în topul încrederii cetăţenilor”, afirmă părintele duhovnicesc.
 
Baie cu aspect modern
 
Şi pentru că Batalionul Geniu a luat un zece cu plus pe parcursul întregului an de instrucţie, au fost remuneraţi şi cu investiţii în infrastructură şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale militarilor în termen. În acest sens, a fost reabilitată baia ostăşească, proiectul valorînd circa 50 mii lei, bani alocaţi din bugetul Consiliului raional Străşeni. „Armata Naţională este un patrimoniu important al statului nostru, pentru că aici se educă dragostea faţă de ţară, de aceea am fost şi voi continua să fiu receptiv la solicitările militarilor. Sperăm, în anul 2011 să venim cu un nou proiect de amenajare a unei săli de sport în această unitate”, a comunicat domnul Nicolae Robu, preşedintele raionului Străşeni, la ceremonia oficială de inaugurare a băii ostăşeşti. La eveniment a fost prezent şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, generalul Iurie Dominic. Activitatea a debutat cu tăierea panglicii şi cu vizitarea sălii de baie care a fost complet reamenajată. Lucrările pentru reabilitare au durat circa o lună şi jumătate. Comandantul Armatei Naţionale, generalul Iurie Dominic, s-a declarat mulţumit de lucrările de reabilitare a încăperii şi a mulţumit domnului Robu pentru suportul financiar acordat de către Consiliul raional Străşeni. „Consiliul raional Străşeni a fost întotdeauna receptiv la necesităţile militarilor Armatei Naţionale care îndeplinesc serviciul în Batalionul Geniu şi a venit cu investiţii semnificative la renovarea cazărmii, iar acum a băii ostăşeşti. Noi vă sîntem recunoscători pentru aceste acţiuni de bună credinţă care conduc la dezvoltarea relaţiilor civil-militare”, a declarat domnul general. Iar în final, într-un cadru festiv, maiorul în rezervă Nicolae Robu a fost decorat cu medalia „În slujba patriei”, gradul III.
 
 Locotenent major Inga Mihailova

 


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare