Ministerul Apărării al Republicii Moldova http://www.army.md Tue, 25 Jun 2019 19:50:31 +0000 http://probqdp.com ro hourly 1 Reprezentantă UN Women în Republica Moldova, decorată cu medalia „Pentru Cooperare” http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5763 http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5763 Mon, 24 Jun 2019 00:00:00 +0000 Ministerul Apărării al Republicii Moldova http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5763 CHIŞINĂU, 24 iunie 2019 — Reprezentanta de țară a organizaţiei UN Women în Republica Moldova, Ulziisuren Jamsran, a fost decorată astăzi, la Ministerul Apărării, cu medalia „Pentru Cooperare”.

Distincţia a fost înmânată de ministrul Apărării Pavel Voicu, în semn de apreciere pentru contribuţia la dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre instituţia de apărare şi organizaţia UN Women în Republica Moldova şi cu ocazia încheierii mandatului.

Pavel Voicu a declarat, în cadrul ceremoniei, că Ulziisuren Jamsran a promovat personal egalitatea de şanse în sectorul de apărare şi securitate din ţara noastră şi activităţile desfăşurate în contextul Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU „Femeile, Pacea și Securitatea”.

Ministrul Apărării i-a mulţumit reprezentantei UN Women în Republica Moldova pentru sprijinul acordat la elaborarea, promovarea şi implementarea principalelor documente de politici sectoriale în domeniul egalităţii de gen, instruirea efectivului militar şi civil, organizarea şi desfăşurarea campaniilor de promovare a femeilor, care îndeplinesc serviciul militar, precum şi pentru asistenţă la lansarea Asociaţiei Femeilor din Armata Națională.

La rândul ei, Ulziisuren Jamsran a menţionat că a fost o onoare să reprezinte UN Women în Republica Moldova şi să colaboreze cu Ministerul Apărării în promovarea agendei „Femeile, Pacea și Securitatea”.

]]>
http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5763 0
Diplome de onoare pentru funcţionarii publici din Armata Naţională http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5761 http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5761 Mon, 24 Jun 2019 00:00:00 +0000 Ministerul Apărării al Republicii Moldova http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5761 CHIŞINĂU, 24 iunie 2019 — Ziua Funcţionarului Public a fost marcată astăzi la Ministrului Apărării.

În cadrul evenimentului, Secretarul general de stat, Radu Burduja, a înmânat unui grup de funcţionari publici din cadrul instituţiei diplome de onoare ale Preşedintelui Republicii Moldova şi ale Ministerului Apărării, pentru performanţă în activitate şi cu ocazia zilei profesionale.

Radu Burduja a apreciat performanţa funcţionarilor publici, menţionând că fiecare dintre ei are un rol esenţial în asigurarea unei activităţi eficiente a instituţiei.

„Dumneavoastră reprezentaţi continuitatea Ministerului Apărării, instituţiilor din subordine şi Armatei Naţionale. Datorită muncii pe care o realizaţi, instituţia noastră înregistrează progres la toate capitolele”, a spus Radu Burduja.

Ziua Funcţionarului Public a fost instituită în Republica Moldova în 2012, prin Hotărâre de Guvern.

]]>
http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5761 0
Soldaţii Armatei Naţionale din garnizoana Chişinău au depus jurământul militar http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5760 http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5760 Fri, 21 Jun 2019 00:00:00 +0000 Ministerul Apărării al Republicii Moldova http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5760 CHIŞINĂU, 21 iunie 2019 — Peste 300 de tineri ostaşi din garnizoana Chişinău au depus astăzi jurământul militar. La eveniment a participat corpul de comandă al Armatei Naţionale, părinţii şi rudele soldaţilor.

În cadrul ceremoniei, care a avut loc în tabăra militară 142 din municipiul Chişinău, locţiitorul comandantului Armatei Naţionale, colonel Eduard Ohladciuc, i-a felicitat pe tinerii ostaşi, menţionând interesul şi disciplina de care au dat dovadă aceştia în perioada cursului de pregătire iniţială.

„De când aţi fost încorporaţi, aţi reuşit să vă încadraţi în activitatea specifică unui militar în termen – aţi studiat noţiuni de bază, regulamente militare şi, astăzi, ne-aţi demonstrat prin felul în care v-aţi prezentat la festivitatea de depunere a jurământului, că deja puneţi în aplicare cunoştinţele acumulate. Pot spune că v-aţi descurcat bine”, a spus colonelul Ohladciuc.

Locţiitorul comandantului Armatei Naţionale i-a îndemnat pe soldaţii, care îşi vor descoperi vocaţia de militar în perioada stagiului obligatoriu să se alăture la final armatei profesioniste

„Credeţi-mă, va fi o decizie bună, iar noi, cei care suntem la conducerea Ministerului Apărării şi Armatei Naţionale, vom face tot posibilul ca să vă asigurăm condiţii decente de instruire şi activitate”, a spus Eduard Ohladciuc.

Cu ocazia evenimentului au fost organizate expoziţii de armament, echipament şi tehnică militară din dotarea Armatei Naţionale.

După depunerea jurământului militar, soldaţii vor beneficia de patru zile de concediu, ulterior fiind repartizaţi în unităţile Armatei Naţionale. Serviciul militar în termen durează 12 luni.

]]>
http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5760 0
O nouă promoţie de ofiţeri în Armata Naţională http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5758 http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5758 Fri, 21 Jun 2019 00:00:00 +0000 Ministerul Apărării al Republicii Moldova http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5758 CHIŞINĂU, 21 iunie 2019 — Ceremonia de absolvire a Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” s-a desfăşurat astăzi în Scuarul Arcului de Triumf din centrul Chişinăului. În cadrul evenimentului, 52 de absolvenţi şi absolvente ai instituţiei au primit diplomele de licenţă şi gradul primar de „locotenent” în prezenţa conducerii Ministerului Apărării, corpului de comandă al Armatei Naţionale, ataşaţilor militari, acreditaţi în ţara noastră, rudelor şi părinţilor.

Ministrul Apărării Pavel Voicu i-a felicitat pe tinerii locotenenţi cu ocazia absolvirii şi pentru reuşita academică. „Ştiu din proprie experienţă că voi, studenţii militari, aţi dus un mod de viaţă deosebit de cel al studenţilor civili – mai riguros, mai dificil, mai solicitant. Dar, în acelaşi timp, experienţa, cunoştinţele şi abilităţile, pe care le-aţi obţinut în anii de studii, au meritat tot efortul şi am încredere că ele vă vor ajuta să faceţi faţă provocărilor şi să obţineţi performanţă în activitatea ulterioară”, a spus Pavel Voicu.

Ministrul Apărării a apreciat activitatea corpului profesoral al academiei militare, care pe parcursul a patru ani de zile a avut grijă să formeze şi să le educe studenţilor absolvenţi dragostea pentru carte, ştiinţă şi inovaţii.

„ Profesorii voştri au depus o muncă enormă, iar rezultatul activităţii domniilor lor s-a văzut la examenele de absolvire, pe care le-aţi trecut cu brio, dragi sttudenţi. Să ştiţi că drumurile voastre nu se despart aici. De multe ori, veţi mai apela la sfatul lor – ei sunt mai experimentaţi şi, credeţi-mă, vor avea soluţii la dificultăţile pe care le veţi întâlni”, a menţionat ministrul Voicu.

În cadrul ceremoniei, cei mai buni absolvenţi — Cristina şi Corina Sîrbu, Cătălina Mîndru şi Vasile Celpan — au primit Crucea „Pentru Merit”, clasa III.

Promoţia 2019 are 52 de absolvenţi, dintre care opt fete şi 44 de băieţi. Aceştia au studiat la trei specialităţi: infanterie, artilerie şi transmisiuni.

Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” este membră a consorţiului Parteneriat pentru Pace, iar studiile se efectuează la două facultăţi — Ştiinţe militare şi Administraţie Publică.

De asemenea, instituţia include un centru de studii strategice de apărare şi securitate, un centru de perfecţionare continuă şi un centru lingvistic.

]]>
http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5758 0
Ministrul Apărării, în dialog cu veteranii Armatei Naţionale http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5755 http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5755 Thu, 20 Jun 2019 00:00:00 +0000 Ministerul Apărării al Republicii Moldova http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5755 CHIŞINĂU, 20 iunie 2019 — Ministrul Apărării Pavel Voicu şi veteranii Armatei Naţionale au discutat astăzi despre cooperarea dintre instituţia de apărare şi asociaţiile de veterani şi rezervişti.

În cadrul şedinţei, au fost analizate problemele cu care se confruntă veteranii şi identificate soluţii, care să contribuie la îmbunătăţirea activităţii organizaţiilor de profil.

De asemenea, părţile au discutat despre acţiunile care ar putea fi desfăşurate în comun pentru promovarea valorilor patriotice în spaţiul public şi în rândul tinerei generaţii.

Pavel Voicu a menţionat că instituţia de apărare este deschisă pentru colaborare cu toţi veteranii Armatei Naţionale şi a pledat pentru un dialog constructiv care să asigure eficientizarea comunicării între militarii în serviciu activ, veterani şi rezervişti.

]]>
http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5755 0
“Scutul Păcii 2019” se desfăşoară la Bulboaca http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5753 http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5753 Thu, 20 Jun 2019 00:00:00 +0000 Ministerul Apărării al Republicii Moldova http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5753 CHIŞINĂU, 20 iunie 2019 — Exerciţiul “Scutul Păcii 2019” se desfăşoară, în perioada 16 – 20 iunie 2019, la Centrul Militar de Instruire al Armatei Naţionale de la Bulboaca.

Potrivit comandantului exercițiului, colonel Ruslan Cojocaru, la antrenamente participă peste 400 de militari ai Armatei Naționale din brigăzile „Moldova”, „Ştefan cel Mare”, „Dacia”, Batalionul 22 de menținere a păcii și un pluton format din 30 de militari ai Armatei României.

Sursa a specificat că exerciţiul este executat pe baza unui scenariu fictiv, care cuprinde tactici, tehnici și proceduri caracteristice teatrelor de operații actuale, și are drept scop îndeplinirea obiectivelor de instrucție specifice misiunilor de stabilitate și sprijin pentru menținerea păcii.

Prezent la Ziua Vizitatorilor Distinşi, care s-a desfăşurat astăzi în cadrul exerciţiului, ministrul Apărării Pavel Voicu a menţionat că „Scutul Păcii” este nu doar un exerciţiu de instruire a efectivului Armatei Naţionale, ci şi un test de verificare a subunităţilor noastre în conformitate cu Conceptul Capabilităţilor Operaţionale, care este o condiţie obligatorie pentru participarea în operaţiuni externe de menţinere a păcii.

„Militarii Armatei Naţionale s-au pregătit pentru aceste verificări de foarte mult timp – aproximativ 2 luni - au investit experienţa acumulată în teatrele de operaţii şi la poligoanele de instrucţie din ţară. Îmi exprim convingerea că experţii evaluatori, veniţi în Republica Moldova pentru verificarea subunităţilor Armatei Naţionale, vor da o notă bună militarilor noştri şi le vor aprecia abilităţile şi pregătirea profesională”, a spus Pavel Voicu.

Ministrul Apărării a apreciat prestaţia tuturor militarilor implicaţi în pregătirea şi desfăşurarea exerciţiului „Scutul Păcii”- cei din Armata României şi din subdiviziunile Armatei Naţionale.

Ministrul Voicu a mulţumit experţilor evaluatori internaţionali, care pe parcursul acestei săptămâni au verificat pregătirea militarilor aflaţi în poligon.

De notat că “Scutul Păcii 2019” este organizat şi cu scopul de a verifica subunităţile Armatei Naţionale în conformitate cu Conceptul Capabilităţilor Operaţionale (CCO).

În acest an, sunt evaluate două companii de infanterie motorizată din cadrul Brigăzilor de infanterie motorizată “Moldova” şi “Dacia” de către 71 de evaluatori internaţionali din 22 de ţări: Norvegia, Azerbaidjan, Germania, Moldova, România, Georgia,Ucraina, Austria, Finlanda, Spania, Bosnia și Herțegovina, Croaţia, Franţa, Marea Britanie, Qatar, Italia, Canada, SUA, Macedonia de Nord, Suedia și Iordania.

Conceptul capabilităţilor operaţionale (Operational Concept Capability - OCC) este un instrument de colaborare în cadrul programului Parteneriat pentru Pace, care are ca scop implementarea standardelor occidentale în instruirea şi evaluarea subunităţilor declarate. OCC oferă Republicii Moldova posibilitatea de a participa la operaţiuni multinaţionale de menţinere a păcii.

Certificarea OCC este o condiţie obligatorie pentru participarea Armatei Naţionale în misiuni de menținere a păcii, inclusiv KFOR din Kosovo. Până la ora actuală, Republica Moldova a detaşat în operaţiunea respectivă 11 contingente.

Armata Naţională a aderat la OCC în 2007.

Pentru prima dată, în 2012, o companie de infanterie a Batalionului 22 de Menţinere a Păcii şi grupa de genişti din componenţa Batalionului Geniu „Codru” au fost certificate să participe în operaţiuni de menţinere a păcii cu mandat internaţional conform OCC.

]]>
http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5753 0
Medalii ale Armatei Naţionale, pentru doi ofiţeri americani http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5748 http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5748 Thu, 20 Jun 2019 00:00:00 +0000 Ministerul Apărării al Republicii Moldova http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5748 CHIŞINĂU, 20 iunie 2019 — Ministrul Apărării Pavel Voicu a decorat astăzi doi militari americani cu medalia „Pentru consolidarea frăţiei de arme”, în cadrul unei ceremonii, care a avut loc la sediul instituţiei de apărare. La eveniment a fost prezent şi ambasadorul SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan.

Distincţiile au fost oferite locotenent–colonelului Jeffrey Muir, ataşatul apărării al SUA în ţara noastră, şi maiorului Michael Sterling, şeful biroului cooperare bilaterală SUA, cu ocazia încheierii mandatelor şi pentru eforturile depuse la susţinerea şi dinamizarea parteneriatului moldo-american pe dimensiunea apărării.

Pavel Voicu le-a mulţumit celor doi oficiali militari americani pentru contribuţie personală la desfăşurarea unor proiecte comune, care au avut ca finalitate dezvoltarea şi reformarea Armatei Naţionale.

În cadrul aceluiaşi eveniment a fost prezentat noul şef al biroului cooperare bilaterală SUA, maiorul Patrick Mohan. Cu acest prilej, ministrul Voicu i-a urat succes ofiţerului american în exercitarea mandatului, exprimându-şi convingerea că maiorul Mohan va contribui la impulsionarea agendei moldo-americane pe segmentul de apărare.

]]>
http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5748 0
Oficiali britanici, la Ministerul Apărării http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5742 http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5742 Wed, 19 Jun 2019 00:00:00 +0000 Ministerul Apărării al Republicii Moldova http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5742 CHIŞINĂU, 19 iunie 2019 — Secretarul general de stat, Radu Burduja, a avut astăzi o întrevedere cu reprezentantul Academiei de Apărare din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei Nord, locotenent-colonel Jonathan Dowd.

Discuţiile, la care a fost prezent şi ataşatul britanic al Apărării, comandantul de escadrilă Rob Hall, au vizat aspectele organizatorice ale Cursului în domeniul managementului apărării în contextul securităţii globale (Managing Defence in the Wider Security Context Course/ MDWSCC), care va fi organizat în comun cu Ministerul Apărării al Marii Britanii (UK) la Chişinău, în perioada 9-25 septembrie curent.

Militarii britanici s-au întâlnit şi cu şefii direcţiilor politică de apărare şi planificare a apărării, cooperare internaţională, planificare strategică, implicaţi în procesul de planificare a cursului.

Cursul în domeniul managementului apărării în contextul securităţii globale va fi organizat, în premieră, în Republica Moldova. Instruirea va cuprinde şapte module, care stau la baza sistemului naţional de apărare cum ar fi: gestionarea sistemului de securitate şi apărare, elaborarea politicilor, strategiilor, precum şi transformarea apărării şi a managementul apărării.

Potrivit şefului Direcţiei Politică de Apărare şi Planificare a Apărării, colonel Gheorghe Oarza, activitatea va contribui la aprofundarea relaţiilor de colaborare cu Ministerul Apărării al Marii Britanii şi asigură schimbul de experienţă în domeniul securităţii şi apărării, precum şi creşterea interoperabilităţii cu partenerii externi.

Cursul este destinat personalului din sistemul de apărare şi reprezentanţilor instituţiilor guvernamentale, care ocupă funcţii de conducere şi care sunt antrenate în procesul de luare a deciziilor privind implementarea politicilor de securitate şi apărare.

Activitatea respectivă este inclusă în Planul bilateral de cooperare moldo-britanică pentru anul 2019, precum şi în Planul de activitate externă al Ministerului Apărării şi Armatei Naţionale pentru anul curent.

]]>
http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5742 0
Militarii din contingentul KFOR-10, decoraţi de ministrul Apărării http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5739 http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5739 Mon, 17 Jun 2019 00:00:00 +0000 Ministerul Apărării al Republicii Moldova http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5739

CHIŞINĂU, 17 iunie 2019 — Contingentul Armatei Naţionale KFOR-10 şi-a încheiat misiunea şi a revenit acasă. Cu această ocazie, astăzi, la Ministerul Apărării a avut loc o ceremonie, în cadrul căreia pacificatorii au fost decoraţi cu Diplome ale Guvernului şi distincţii ale Armatei Naţionale.

Prezent la festivitate, ministrul Apărării Pavel Voicu a apreciat prestaţia celor 41 militari pe parcursul a şase luni în operaţiunea KFOR, specificând că prin felul în care şi-au executat misiunile, ei au demonstrat că Armata Naţională dispune de ofiţeri şi subofiţeri bine-pregătiţi, instruiţi în conformitate cu standardele occidentale.

„Dumneavoastră, domnilor militari, aţi câştigat respectul populaţiei din regiune şi al comunităţii internaţionale. Şi asta pentru că v-aţi îndeplinit mandatul de pacificator cu onoare, dedicaţie, responsabilitate şi profesionalism”, a spus Pavel Voicu.

Contingentul KFOR-10, care s-a aflat în Kosovo în perioada decembrie 2018- iunie 2019, a fost format din 41 de militari profesionişti, dintre care un ofiţer de stat major, şapte genişti şi un pluton de 33 de militari. Aceştia au executat misiuni de securitate, patrulare şi geniu.

]]>
http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5739 0
Noul ministru al Apărării a fost prezentat efectivului militar şi civil al Armatei Naţionale http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5737 http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5737 Sat, 15 Jun 2019 00:00:00 +0000 Ministerul Apărării al Republicii Moldova http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5737 CHIŞINĂU, 15 iunie 2019 — Preşedintele Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forţelor Armate, Igor Dodon, l-a prezentat astăzi corpului de comandă al Armatei Naţionale pe noul ministru al Apărării, Pavel Voicu, în cadrul unei ceremonii, care a avut loc la sediul instituţiei de apărare.

Preşedintele Igor Dodon l-a felicitat pe Pavel Voicu cu ocazia numirii în funcţie, specificând că sarcina noului ministru este să asigure o bună funcţionare a instituţiei şi o colaborare strânsă cu administraţia prezidenţială.

La rândul său, noul ministru al Apărării şi-a exprimat convingerea că, împreună cu tot corpul de comandă al Armatei Naţionale, efectivul de militari şi civili, va contribui la asigurarea păcii, liniştii, integrităţii, suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova.

Pavel Voicu a fost numit în funcţia de ministru al Apărării, prin decretul Preşedintelui nr. 1172-VII din 8 iunie 2019.

Pavel Voicu a absolvit Academia ,,Ştefan cel Mare" a MAI și Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova.

Ministrul Apărării deţine experienţă în organele de drept. A activat în diferite funcții în cadrul Inspectoratului de Poliție Ungheni, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției¸ Centrului Național Anticorupție. A deținut funcțiile de comisar al Comisariatului Raional de Poliție din Călăraşi și Cimișlia, șef al Inspectoratului de Poliție din sectorul Buiucani, precum şi şef al Inspectoratului de Poliție din municipiul Bender. La 22 august 2017 a fost numit consilier al Preşedintelui Republicii Moldova pentru misiuni speciale.

]]>
http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5737 0