English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  News  Cu privire la recentele incidente din Zona de Securitate

Cu privire la recentele incidente din Zona de Securitate


Pe data de 6 februarie 2014 a avut loc şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), prezidată de co-preşedintele CUC din partea Federaţiei Ruse. În cadrul şedinţei Delegaţia Republicii Moldova a solicitat în mod insistent includerea în ordinea de zi a subiectului „privind acţiunile ilegale ale structurilor de forţă transnistrene întreprinse pe data de 5 februarie 2014 în sectorul de sud al Zonei de Securitate (localitatea Parcani) asupra militarilor contingentului de pacificatori din partea Republicii Moldova şi a directorului liceului „Lucian Blaga”, cetăţeanului Republicii Moldova I. Iovcev”.

Considerăm că acţiunile premeditate ale structurilor de forţă transnistrene întreprinse împotriva pacificatorilor moldoveni şi administraţiei liceului „Lucian Blaga” provoacă noi tensiuni în Zona de Securitate şi contravin prevederilor Acordului din 1992, care asigură libertatea circulaţiei persoanelor şi bunurilor în Zona de Securitate.

Mai mult decît atît, reţinerea abuzivă şi percheziţionarea pacificatorilor în Zona de Securitate, precum şi deposedarea forţată a acestora de bunurile personale, reprezintă o acţiune fără precedent în cadrul actualei operaţiuni de menţinere a păcii. Regretăm faptul că circumstanţele acestui incident au rămas nedocumentate de către observatorii militari în pofida solicitărilor părţii moldoveneşti. Lipsa de reacţie din partea Comisiei asupra ilegalităţilor comise de structurile de forţă transnistrene demonstrează ineficacitatea mecanismelor existente. Remarcăm practica vicioasă a componentei transnistrene de blocare a deplasării observatorilor militari pentru documentarea incidentelor în Zona de Securitate.

În lipsa consensului asupra aprobării agendei de lucru, copreşedintele CUC din partea Federaţiei Ruse a propus amînarea şedinţei pentru săptămîna viitoare. Delegaţia Republicii Moldova va insista în continuare asupra examinării în cadrul CUC a problemelor menţionate în vederea luării unor atitudini adecvate asupra situaţiilor create de structurile de forţă transnistrene în Zona de Securitate şi aprobării unor garanţii pentru evitarea pe viitor a unor astfel de incidente.

Sursa: Delegaţia Republicii Moldova în CUC


© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: cancelariama@army.gov.md

General Staff

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Social Media