English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  News  Comisia Unificată de Control a continuat discuţiile pe marginea acţiunilor ilegale ale structurilor de forţă transnistrene

Comisia Unificată de Control a continuat discuţiile pe marginea acţiunilor ilegale ale structurilor de forţă transnistrene


 La data de 13 februarie 2014, Comisia Unificată de Control (CUC) a continuat discuţiile iniţiate în cadrul şedinţei din 6 februarie 2014 pe marginea acţiunilor ilegale ale structurilor de forţă transnistrene întreprinse pe data de 5 februarie 2014 în sectorul de Sud a Zonei de Securitate (localitatea Parcani) asupra militarilor Contingentului de pacificatori din partea Republicii Moldova şi a administraţiei liceului „Lucian Blaga" din Tiraspol.

Pe parcursul discuţiilor, unele delegaţii au avut opinii divergente faţă de provocarea deliberată a structurilor de forţă transnistrene. Acestea au înaintat Comisiei propuneri cu un conţinut ultimativ, prin care se denaturează esenţa propunerilor delegaţiei moldoveneşti şi se diminuează gravitatea incidentului din 5 februarie curent.

O atenţie sporită a fost atrasă cazurilor de blocare neîntemeiată de către partea transnistreană a deplasării observatorilor militari la faţa locului pentru documentarea, ceea ce a generat în consecinţă lipsa de reacţie din partea Comisiei la abuzurile structurilor de forţă ale Tiraspolului. Blocarea activităţii observatorilor militari şi acţiunile agresive în privinţa pacificatorilor afectează negativ funcţionarea mecanismului de pacificare, blocând examinarea situaţiei curente, gestionarea conflictelor şi a incidentelor din Zona de Securitate.

În lipsa consensului pe marginea acestei chestiuni, s-a convenit că discuţiile vor fi continuate la şedinţa ordinară, care va avea loc pe data de 20 februarie 2014.

Totodată, delegaţia Republicii Moldova în CUC îşi exprimă îngrijorarea faţă de ultimele evoluţii în Zona de Securitate generate de provocările Tiraspolului, care prin intimidarea continuă a reprezentanţilor structurilor moldoveneşti în Zona de securitate subminează funcţionalitatea mecanismului de pacificare şi duce la tensionarea situaţiei în regiune. În acest sens, delegaţia Republicii Moldova se adresează către participanţii la operaţiunea de pacificare privind luarea unei atitudini adecvate faţă de situaţia creată de structurile de forţă transnistrene în Zona de Securitate şi identificarea garanţiilor pentru evitarea pe viitor a unor astfel de incidente.

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control


© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: cancelariama@army.gov.md

General Staff

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Social Media