English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  News  Oficial NATO la Ministerul Apărării

Oficial NATO la Ministerul ApărăriiCHIŞINĂU, 13 mai 2014 – Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, a avut o întrevedere cu adjunctul Secretarului General NATO, Alexander Vershbow.

Oficialii au trecut în revistă stadiul actual al cooperării dintre Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică, prin intermediul programelor şi proiectelor comune, precum şi perspectivele de dezvoltare a acestora.

Valeriu Troenco a mulţumit adjunctului Secretarului General NATO pentru sprijinul oferit, prin intermediul diferitelor programe şi proiecte, în dezvoltarea şi modernizarea sistemului de securitate și apărare al statului. „Programul Parteneriat pentru Pace (PpP), la care Republica Moldova a aderat acum 20 de ani, a însemnat pentru noi acces la o nouă gîndire, expunere la alte valori, la principii avansate de gestionare a sistemului de apărare a statului. Corpul actual de comandă al Armatei Naţionale s-a format și în activităţile desfăşurate în cadrul programului PpP, alte sute de militari beneficiind de instruire în şcolile NATO şi de experienţă în cadrul exerciţiilor multinaţionale”, a spus Valeriu Troenco

Totodată, ministrul Apărării a apreciat sprijinul oferit de NATO armatei moldoveneşti în procesul de evaluare a Conceptului Capabilităţilor Operaţionale (OCC), dar şi în cadrul proiectelor de asistenţă cu caracter umanitar, care nu ar fi putut fi implementate fără ajutorul alianţei, din lipsa surselor financiare, experienţei şi cunoştinţelor necesare.

La rîndul său, Alexander Vershbow a salutat detaşarea unui contingent de militari ai Armatei Naţionale în misiunea KFOR, specificînd că astfel Republica Moldova a reuşit să se transforme în furnizor de securitate. Oficialul a adăugat că NATO va asigura în continuare asistenţă pentru reformarea sectorului de securitate și pentru instruire în domeniile prioritare pentru Armata Naţională, iar in unele domenii, precum ştiinţa pentru pace şi securitate, consolidarea integrităţii va examina posibilităţile existente de extindere a asistenței.

Adjunctul Secretarului General NATO, Alexander Vershbow, efectuează, în perioada 12-14 mai curent, o vizită oficială în Republica Moldova.


© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: cancelariama@army.gov.md

General Staff

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Social Media