English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  News  Topografii militari au sărbătorit ziua unităţii

Topografii militari au sărbătorit ziua unităţiiCHIŞINĂU, 30 mai 2014 – Centrul Topografic Militar a sărbătorit astăzi 22 de ani de la creare, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul unităţii.

Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, a menţionat importanţa activităţii topografilor militari pentru realizarea misiunilor stabilite pentru Armata Naţională. „Crearea reţelelor naţionale în sistemul de coordonate internaţional, inventarierea loturilor de pămînt ce aparţin Armatei Naţionale, ridicarea topografică a aeroportului Mărculeşti pentru includerea acestuia în sistemul de coordonate internaţional, precum şi întocmirea şi editare hărţii generale a Republicii Moldova – sînt doar cîteva dintre realizările efectivului Centrului Topografic Militar, care au contribuit semnificativ la dezvoltarea şi dotarea Armatei Naţionale cu date şi produse topografo-geodezice de calitate înaltă”, a spus ministrul Troenco.

Şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, colonelul Igor Gorgan, a menţionat că profesia de topograf presupune cunoştinţe temeinice, experienţă, precizie şi atitudine conştiincioasă. „Misiunea specialiştilor din cadrul unităţii este de a asigura cu hărţi şi date geospaţiale Marele Stat Major al Armatei Naţionale, marile unităţi, unităţile şi instituţiile militare, de a executa măsurările topografice de teren şi a asigura topogeodezic trupele de artilerie – o misiune deloc uşoară, dar foarte importantă pentru activitatea structurilor de apărare”, a spus colonelul Gorgan.

Cu ocazia aniversării a 22-a de la formare, efectivul unităţii a primit diplome de merit şi mulţumiri din partea Ministrului Apărării şi Comandantului Armatei Naţionale.

Centrul Topografic Militar a fost înfiinţat în anul 2005, în baza detaşamentului topogeodezic şi, ulterior, a unităţii topogeodezie şi cartografie militară.


© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: cancelariama@army.gov.md

General Staff

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Social Media