English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  News  Oficiali suedezi la Ministerul Apărării

Oficiali suedezi la Ministerul ApărăriiCHIȘINĂU, 8 septembrie 2014 – Perspectivele de colaborare moldo-suedeză în domeniul apărării și securității au constituit subiectul întrevederii ministrului Apărării, Valeriu Troenco, cu delegația Forțelor Armate Suedeze, cu participarea ambasadoarei Regatului Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman.

Agenda discuţiilor, de asemenea, s-a axat pe evaluarea și identificarea unor potențiale arii de colaborare dintre cele două armate, statele cărora au statut de neutralitate. Totodată, părțile au trecut în revistă experiența acumulată de ambele țări în exerciții și misiuni cu mandat internațional.

„Sectorul de apărare din țara noastră dispune de resurse limitate pentru dezvoltare și reformare. În acest context, apreciem receptivitatea părții suedeze de a ne oferi suport în diverse domenii, cum ar fi pregătirea cadrelor militare, asistența logistică, dar și colaborarea în domeniul expertizei consolidării capacităților de apărare”, a spus ministrul Apărării.

La rîndul său, Ingrid Tersman a salutat inițierea unei colaborări, inclusiv în domeniul apărării, și și-a exprimat încrederea că acest lucru va crea premise pentru eficientizarea relațiilor dintre Armata Națională și Forțele Armate Suedeze pe viitor.

Delegația Forțelor Armate Suedeze se află într-o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 8-9 septembrie. Pe parcursul aflării la Chișinău, membrii acesteia vor avea ședințe de lucru cu reprezentanții subdiviziunilor Ministerului Apărării și comandamentelor de forță ale Marelui Stat Major. Oficialii suedezi vor vizita, de asemenea, Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” și Brigada „Ștefan cel Mare”.

De menționat că, începînd cu anul 2004 și pînă în prezent, colaborarea moldo-suedeză în domeniul apărării a vizat doar instruirea militarilor Armatei Naţionale în cadrul cursurilor organizate de Centrul Internaţional de Instruire al Forţelor Armate ale Regatului Suediei (SWEDINT).


© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: cancelariama@army.gov.md

General Staff

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Social Media