English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  News  Primul contingent KFOR a revenit acasă

Primul contingent KFOR a revenit acasăCHIȘINĂU, 10 septembrie 2014 – La Ministerul Apărării s-a desfășurat astăzi ceremonia prilejuită de revenirea primului contingent al Armatei Naționale, detașat în misiunea KFOR. La festivitate, alături de familiile militarilor întorși din misiune, au participat oficiali militari și civili.

Prezent la eveniment, consilierul principal de stat al primului ministru, generalul de divizie (r) Ion Coropcean, a declarat că participarea militarilor moldoveni la misiunea din Kosovo a permis să învățăm mai multe lecții, iar una dintre ele este că, respectînd statutul nostru de neutralitate, avem cadrul legal internațional și național, dar și personalul militar pregătit pentru participare la misiuni de menținere a păcii. „Grație vouă, Republica Moldova a făcut un pas sigur spre realizarea obiectivului de transformare într-un stat ce contribuie la securitatea regională și internațională”, a specificat Ion Coropcean.

Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, a accentuat că primul contingent de pacificatori moldoveni şi-a îndeplinit misiunea în condiţii foarte bune. „Au fost șase luni, în care noi, ca țară și armată, am fost supuși unui test – testul profesionalismului. Constatăm astăzi cu mîndrie că am trecut acest test cu brio. Și cînd fac aceste afirmații, mă bazez pe aprecierea conducerii KFOR, a armatelor partenere care s-au convins că ofițerii și subofițerii Armatei Naționale dispun de pregătirea necesară, sînt înteroperabili și pot executa misiuni de orice gen”, a spus ministrul Troenco.

În cadrul evenimentului, militarii pacificatori au fost decoraţi cu diplome din partea Guvernului Republicii Moldova şi distincţii ale Armatei Naţionale.

Potrivit locotenent-colonelului Roman Ceban, primul contingent de pacificatori, detașat în misiunea KFOR, a fost format din 41 de militari, dintre care 33 au executat misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare, șapte genişti şi un ofiţer de stat major. Toți cei 41 de militari au activat timp de şase luni în baza multinaţională Camp Vilaggio Italia, dislocată în localitatea Pech, Kosovo.

Decizia de detaşare a contingentului a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova, la 1 noiembrie 2013.


© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: cancelariama@army.gov.md

General Staff

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Social Media