English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  Features  “VIAŢA PE CARE O TRĂIM PENTRU ALŢII ESTE O VIAŢĂ CE MERITĂ SĂ FIE TRĂITĂ”

“VIAŢA PE CARE O TRĂIM PENTRU ALŢII ESTE O VIAŢĂ CE MERITĂ SĂ FIE TRĂITĂ”



Genistului i se cer calităţi fizice robuste, dezvoltate din punct de vedere senzorial, cu deprinderi profesionale, cu un caracter ferm, dinamic, cu gîndire şi memorie dezvoltată, cu o disciplină severă, bazată mai ales pe simţul răspunderii în tot ceea ce face.

Deşi în cîmp manifestă maximă seriozitate şi exigenţă, acasă este o fire veselă, glumeaţă şi săritoare la nevoie. Ştie ce vrea de la viaţă. Obiectivele către care tinde maiorul Vitalie Gurulea, locţiitor comandant Batalionul Geniu, ţine să le înfăptuiască neapărat. Dumnealui trăieşte o adevărată poveste de viaţă alături de soţie şi cele două fiice. Are o soţie minunată cu care se mîndreşte. Datorează căsnicia de durată şi reuşită nu atît norocului, cît devotamentului şi relaţiei de prietenie. Cele mai fericite cupluri sînt cele în care partenerii sînt buni prieteni, au interese comune, împărtăşesc aceleaşi valori.

Dacă de nenumărate ori în misiunile de menţinere a păcii este nevoit să facă faţă unor situaţii deosebit de stresante, solicitante din punct de vedere psihic, liniştea şi calmul le găseşte în pasiunea pentru apicultură. Îi plac albinuţele la nebunie. Albinele sînt hobby-ul lui, îndeletnicirea care îi oferă posibilitatea de a se abate de la stresul zilnic, de a beneficia de darul naturii şi de a trăi o viaţă lungă.

Cea mai bună metodă e cea care mă ţine în viaţă

Rolul de a-l călăuzi pe autentica cale a destinului profesional i-a revenit unchiului său, colonelul Ion Gurulea, ex-şef al Secţiei asigurării genistice şi protecţiei chimice a trupelor. Anume el l-a îndrumat să facă pasul spre arta militară. Acumularea practicii, deprinderea cunoştinţelor noi şi posibilitatea de a vedea o altă ţară sînt doar o parte din motivele ce-l determină să meargă în operaţiuni post-conflict de menţinere a păcii în Irak, care au durat 6 luni. Pe parcursul celor 180 de zile, împreună cu contingentul de militari moldoveni, au depistat, identificat şi neutralizat 65505 de obiecte explozive. În baza declaraţiilor maiorului Gurulea, acolo a acumulat marea parte a experienţei sale. Totodată a avut posibilitatea să implementeze teoria ce a fost stocată în memorie pe parcursul anilor. Dintr-un alt unghi al lucrurilor poţi spune că, ce e mai aiurea decît să vezi un genist încorsetat într-un echipament greu de 30 de kilograme, plin de praf şi transpirat, privind fiecare civil ca pe un potenţial agresor, fiecare obuz ca un sfîrşit. Să umbli la peste 50 de grade prin cîmp deschis. Să numeri în gînd fiecare zi rămasă pînă la încheierea unei misiuni. Dar protagonistul nostru vede altfel starea lucrurilor. “Regula de aur pe care se bazează un genist este credinţa puternică în Dumnezeu, în forţele proprii şi, desigur, mizăm foarte mult pe noroc, care, după părerea mea, nu m-a părăsit niciodată”, a menţionat domnul ofiţer. Şi-apoi merge de fiecare dată cu inima

împăcată la o deminare, fiindcă este încrezut că prin acţiunile sale profesioniste vor fi salvate multe vieţi omeneşti şi numai viaţa pe care o trăieşte pentru alţii este o viaţă ce merită să fie trăită. Din experienţa lui în teatrele de operaţii, de preferat este să nu te apropii de un proiectil. Dar, la fel de adevărat e că, uneori, nu există alternativă. Şi tocmai pentru că nu există reguli stricte, consideră că afirmaţia „cea mai bună metodă e cea care mă ţine în viaţă” rămîne cea mai optimă condiţie.

Totodată, genistul Vitalie Gurulea sfătuie societatea civilă să respecte cîteva reguli de bază la depistarea obiectelor explozive. Pentru securitate, persoana care a depistat un obiect suspect nu ar trebui să atingă obiectul în cauză şi mai ales să-l mute dintr-un loc în altul. În continuare e de dorit să marcheze locul de depistare a obiectului exploziv. Important este să nu arunce obiectul în foc şi să nu facă focul în apropierea obiectelor explozive. La fel de important este să anunţe poliţia şi structurile publice locale.

Conform Decretului Preşedintelui Republicii Moldova, pentru serviciu militar ireproşabil, participare la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii şi bărbăţia manifestată la îndeplinirea datoriei ostăşeşti, în anul 2007 a fost decorat cu medalia “Meritul Militar”.

Nu regretă nimic din ceea ce a făcut în viaţă. Destinul este destin. Consideră că fiecare din noi ar vrea să dea timpul înapoi, cu scopul de a modifica un moment anume. În viaţă treci şi prin momente mai puţin plăcute, dar, totuşi, crede că e mai bine să fie aşa cum vrea Dumnezeu. “Dacă ne-am putea întoarce în timp, poate că n-ar fi aşa misterioasă viaţa. Ai putea modifica orice, nu?”, spune ofiţerul. Însă, dacă, totuşi, ar exista maşina timpului, ar face-o pentru a-şi retrăi viaţa.

Pregătirea temeinică, inteligenţa, inventivitatea, ingeniozitatea şi spiritul organizatoric au făcut ca în ofiţerul de geniu Vitalie Gurulea să modeleze personalitatea ce are mari responsabilităţi atît în armată, cît şi în viaţa de zi cu zi.

Locotenent

Natalia ANDRONACHI


© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: [email protected]

General Staff

e-mail: [email protected]

Social Media