English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  Features  Pacificatorii moldoveni în Africa ( Liberia) (Part. III)

Pacificatorii moldoveni în Africa ( Liberia) (Part. III)




Cel de-al doilea ofiţer al Armatei Naţionale care a primit mandat pentru Liberia la 31 mai 2010 este domnul locotenent-colonel Anatolii Zavtur. Iniţal, dumnealui a primit repartiţie în Monserado, unde a executat misiuni timp de 5 luni şi jumătate. Apoi a fost transferat în Greenville, unde activează în prezent. Oraşul Greenville, cunoscut sub numele Sinoe, este amplasat în coasta din sud-estul Liberiei, la aproximativ 150 km distanţă de capitala Monrovia. În cadrul echipei multinaţionale, ofiţerul nostru este responsabil pe comunicaţii şi transport. “Misiunea ONU împarte la moment teritoriul liberian în 11 sectoare. În fiecare dintre acestea există cîte o echipă de observatori militari”, scrie locotenent-colonelul Zavtur. De la observatorul nostru aflăm că echipele sînt constituite din 8-10 ofiţeri multinaţionali care au reuşit să găsească limbaj comun. Cei doi ofiţeri moldoveni care desfăşoară mandate de observatori militari în Liberia, deşi activează în zone de responsabilitate din vecinătate, se întîlnesc rar.

 
Clima te pierde în timp …
 
Impactul cu viaţa din Liberia, cea de-a treia cea mai săracă ţară din lume, pierdută în vestul Africii, măcinată de două războaie civile, cu o populaţie de patru milioane de locuitori, care cîştigă în medie puţin peste un dolar pe zi, i-a ridicat o serie de întrebări pentru început locotenent-colonelului Zavtur. Cu infrastructura la pămînt, cu drumuri în noroi, cu rezerve în obţinerea unor produse de calitate şi cu frica pentru securitatea proprie, tabloul care se zugrăvea la început în mintea pacificatorului moldovean aduceau semn de “vreme rea”. “Dar acomodarea cu noul mod de viaţă s-a produs relativ uşor. Doar clima care predomină aici te pierde în timp. În fiecare zi este aceeaşi. Nu se schimbă aşa ca acasă. Acelaşi aer asfixiant şi umiditate sporită şapte zile în săptămînă”, scrie domnul locotenent-colonel Anatolii Zavtur. Liberia este situată în Africa de vest, avînd ieşire la Oceanul Atlantic. Peisajul general este caracterizat de cîmpii plate, nivelul crescînd spre interiorul continentului. Clima este tropicală: caldă şi umedă. Iernile sînt blînde şi uscate, iar verile sînt umede şi fierbinţi. În medie, aici sînt 185 de zile ploiase pe an, iar temperatura se încadrează în limitele 24-27 grade Celsius. “La moment, în Greenville se înregistrează 25 de grade, iar temperatura predomină de cîteva săptămîni. Cînd am inspirat pentru prima dată aerul tropical, la coborîrea din avion, am decis că voi avea o luptă dură cu natura. Un alt lucru pe care l-am remarcat din primele minute este că au localnicii o practică în materie de comerţ care te dă pe spate. Abia am reuşit să păşesc pe sol că ne-am pomenit “atacaţi” cu diferite oferte. Vroiau să ne vîndă cartele telefonice şi foarte multe obiecte. Apoi, încercau să ne ajute cu bagajul”, scrie ofiţerul. Deşi aborigenii nu manifestă o atitudine agresivă faţă de pacificatorii ONU, strecoară priviri răutăcioase şi învinuitoare pentru ce li se întîmplă. Aici pericolul te pîndeşte la fiecare colţ. Din cauza sărăciei, oamenii sînt deseori împinşi la jafuri. Dacă eşti alb şi ai bani, devii ţinta lor. Din acest motiv, sîntem nevoiţi să ne organizăm şi să ne protejăm unul pe altul”. Liberia are peste 16 triburi indigene şi americano-liberienii, cei din urmă alcătuind numai 5% din populaţie.
 
Atmosfera pe drumurile liberiene
 
Traiul într-un stat de pe continentul african este înţesat cu ameninţările existente. Atmosfera pe drumurile liberiene pare ruptă dintr-o secvenţă de film. Noroiul geme sub greutatea camionului la fiecare patrulă cu viteză minimă din cauza panglicii de apă maro care s-a aşezat pe locul unde trebuia să fie drum. Găurile adînci şi numeroase te fac să „pluteşti” şi fiecare lovitură a anvelopelor te readuce pe pămînt. Camionul se apleacă periculos pe o coastă, iar vegetaţia densă de pe marginea drumului se-ntinde să te îmbrăţişeze. Cam aşa ar arăta calea spre o nouă localitate, cu noi oameni, într-o ţară străină. „În fiecare zi executăm patrule în aria de responsabilitate şi acumulăm informaţia care include subiectul zilei (Named Area of Interest of the day). În zonele greu accesibile, efectuăm patrule cu elicopterul. Aceste patrule sînt de două feluri : pe ţărmul Oceanului Pacific şi în rezervaţia naturală „Sapo park”. Situaţia în zonă pare calmă. În afară de aceasta, foarte rar executăm patrule pe jos prin junglă, dar numai cu escortă militară”, povesteşte domnul Zavtur. Potrivit informaţiilor oficiale, în Liberia există doar aproximativ 400 km de drum asfaltat. „Restul sînt asemeni unor cărări. Patrulele sînt obositoare, în special în sezonul ploios”.
Fiecare zi pe continentul negru este deosebită, extrem de solicitată, dar şi interesantă. „Munca pe care o desfăşoară un observator militar este foarte obositoare şi doar o glumă mai încinge atmosfera. Nu ştiu dacă mai există vreun continent în care cele mai multe glume să fie legate de frigiderele şi termoregloarele care nu mai funcţionează”. Dorul de casă este cea mai mistuitoare încercare. „Cel mai mult îmi lipseşte familia, prietenii, ţara. Îmi este dor de colegii de serviciu. Vreau să profit de ocazie şi să transmit salutări familiei mele, iar pe colegii mei îi îndemn să aplice pentru un mandat de pacificator în Africa”.
 

Locotenent major Inga Mihailova


© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: [email protected]

General Staff

e-mail: [email protected]

Social Media