English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  Features  Militari moldoveni, într-o nouă misiune în Kosovo

Militari moldoveni, într-o nouă misiune în Kosovo„Este încă o experienţă pentru cariera mea de militar, în al doilea rând, este o posibilitate de a acumula finanţe şi de a reda experienţa mea colegilor”, spune Nicolae Şved, plutonier, Armata Naţională.  

Pentru că este vorba despre o zonă post-conflict, iar misiunile nu sunt dintre cele mai uşoare, militarii au trecut o selecţie riguroasă.

„În primul rând trebuie să aibă cunoştinţe generale despre această zonă, să ştie noţiunile de drept internaţional, cum se acţionează într-o misiune pacificatoare şi să dorească să reprezinte ţara la cel mai înalt nivel”, afirmă Constantin Câşleanu, comandantul Contingentului KFOR-6.

La ceremonia oficială au participat şi rudele pacificatorilor, care au recunoscut că sunt destul de îngrijorate. 

Contingentul KFOR-6 va face parte din Forţa Multinaţională de Menţinere a Păcii, dislocată în baza militară italiană Camp Vilaggio din localitatea Pech. Astfel, 33 de pacificatori moldoveni vor fi încadraţi în operaţiuni de patrulare, securitate şi pază a obiectivelor strategice, iar şapte genişti vor trebui să demineze terenul în zona post-conflict.

„Au aceeaşi misiune de deminare şi de menţinere a păcii, misiune foarte grea din punctul nostru de vedere. Ei sunt ambasadorii Moldovei în această misiune de menţinere a păcii în care participă 31 de ţări”, a declarat ministrul Apărării, Anatol Şalaru.  

Potrivit preşedintelui Nicolae Timofti, este o modalitate de implementare a principiului de securitate prin cooperare.

Contingentul de militari KFOR-5, detaşat în misiune în luna iunie, se va întoarce acasă în aproximativ o săptămână. Primul contingent moldovenesc a plecat în Kosovo în anul 2014. http://www.trm.md/ro/social/militarii-moldoveni-intr-o-noua-misiune-in-kosovo/
© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: cancelariama@army.gov.md

General Staff

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Social Media