English
 Romana
Ministerul Apararii
Home  Newsroom  Features  Ce mesaj transmite parada militară din 27 august?

Ce mesaj transmite parada militară din 27 august?Igor Boţan: „Armata este un simbol şi este singura instituţie care ne aminteşte astăzi despre unitatea naţională.”

Un punct de vedere de Igor Boţan

Ascultă fişier audio (mp3, 3.38 Mb)

Moldova neutră va marca 20 de ani de independenţă cu o paradă militară. Ce mesaj transmite parada dar mai ales ce rol joacă armata astăzi, în conştientul naţional? Întrebări pe care Vasile Botnaru i le-a adresat analistului politic Igor Boţan:


Igor Boţan: „Parada militară, care va avea loc la 27 august, este adresată cetăţenilor Republicii Moldova. În acest sens preşedintele interimar a emis la 19 aprilie anul curent un decret, care îl repetă în linii mari pe cel emis de către fostul preşedinte Vladimir Voronin cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a Republicii Moldova. Este adevărat că al doilea alineat al decretului lui Marian Lupu pune în evidenţă scopurile organizării acestei parade militare. Domnia sa subliniază că scopul paradei este educarea cetăţenilor în spiritul respectului faţă de simbolurile de stat, cunoaşterea de către societate a istoriei, a simbolurilor şi necesitatea formării unei atitudini civice faţă de independenţa Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, nu subliniază o dată în plus această paradă decalajul enorm între realitate şi faţadă? Mesajul paradei, care ar trebui în mod normal să spună: avem potenţial ca să ripostăm oricărei agresiuni - nu prea corelează.


Igor Boţan: „În perioada sovietică, este adevărat, paradele militare erau demonstrarea potenţialului militar şi un fel de mesaj că de exemplu Uniunea Sovietică poate nimici planeta Pământ de nu ştiu câte zeci de ori. În cazul dat în decretul preşedintelui se spune foarte clar că este vorba despre valori simbolice. Armata este un simbol, iar în situaţia în care se află astăzi Republica Moldova într-adevăr Armata este singura instituţie, care ne aminteşte despre unitatea naţională.”

Europa Liberă: După biserică.

Igor Boţan: „Da, biserica este instituţia cu cel mai înalt rating, dar biserica oricum este divizată. Există Mitropolia Moldovei şi există Mitropolia Basarabiei. Clasa politică este divizată. Să nu uităm de ceea ce s-a întâmplat la 27 aprilie anul curent, când liderii politici, cei care conduc Alianţa pentru Integrare Europeană nu au fost în stare să sărbătorească împreună un alt simbol al statului – drapelul. Să nu uităm că s-au certat şi de marea sărbătoare creştină – Paştele, drept motiv servind aducerea Focului Haric de la Ierusalim, cine trebuia să-l aducă şi în ce componenţă trebuia să fie formată delegaţia. În sfârşit, ajungem la concluzia bazată pe sondajele de opinie, că după biserică, instituţia cu cea mai înaltă credibilitate este Armata Naţională. Şi atunci merită cel puţin Armata Naţională, ca simbol al unităţii naţionale, să defileze şi cetăţenii să se poată convinge că mai există un element al unităţii naţionale, poate ultimul în această ţară.”

Europa Liberă: Deci, Dumneavoastră consideraţi că se merită să se plătească nouă milioane de lei ca imediat după parada militară, în ziua de 31 august, de exemplu, politicienii să revină la normalitatea lor răzleţită?

Igor Boţan: „Dacă armata a rămas să fie unica instituţie a unităţii naţionale, unde îşi fac serviciul militar şi moldovenii, şi românii, şi găgăuzii, şi ruşii, şi ucrainenii, şi bulgarii, atunci probabil merită. Ca ultimul clopoţel pentru elita politică din această ţară. Şi în general vorbind, să măsurăm cuantumul financiar pentru organizarea paradei nu cred că este cea mai fericită ideie. Să nu uităm că Curtea de Conturi descoperă utilizarea resurselor publice de o manieră inadecvată în proporţii mult mai mari decât costul acestei parade. Şi apoi cinstirea simbolurilor naţionale nu cred că trebuie măsurată doar în bani. Contează foarte mult şi sentimentele oamenilor, care oricum vor fi exprimate în ziua de 27 august.”

Sursa: europalibera.org

 


© 2011 Ministry of Defense.
All rights reserved.

Resources

Ministry of Defense

e-mail: cancelariama@army.gov.md

General Staff

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Social Media