Principalele subiecte abordate au vizat situația de securitate din regiune și acțiunile întreprinse pentru sporirea rezilienței naționale la provocările hibride actuale, principalele realizări în contextul parteneriatului moldo-britanic în domeniul apărării și asistența oferită de Regatul Unit pentru consolidarea capacităților noastre de apărare.
Părțile, de asemenea, au făcut referire la reformele democratice implementate la nivel național și sprijinul partenerilor externi în acest sens, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și impactul asupra parcursului de dezvoltare a țării.
Secretarul de Stat Cojocaru
De notat că delegația Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada
Pe parcursul exercițiului, echipele de medicii și asistenți medicali s-au antrenat la amenajarea unui spital de campanie de tip Rol 1, recepționat prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF). De asemenea, efectivul implicat a desfășurat activități de instruire și simulări ale intervențiilor medicale în diverse condiții de teren.
Scopul exercițiului a fost familiarizarea participanților cu echipamentul nou, livrat prin EPF, precum și consolidarea capabilităților moderne în domeniul medical.
„MedEx 2025” s-a desfășurat în perioada
În cadrul unei întrevederi cu ministrul apărării Anatolie Nosatîi și locțiitorul șef al Marelui Stat Major, general de brigadă Sergiu Cirimpei, oaspeții au abordat subiecte cu privire la evoluțiile recente în domeniul securității regionale, acțiunile întreprinse în contextul reformei sectorului de apărare, precum și prioritățile Republicii Moldova în procesul de modernizare a Armatei Naționale.
Părțile au discutat și despre provocările comune din mediul de securitate actual și importanța cooperării internaționale în contracararea acestora, reformele democratice și parcursul de dezvoltare al Republicii Moldova, precum și contribuția țării noastre la eforturile globale de menținere a păcii prin participarea la misiuni internaționale.
Alte subiecte au vizat documentele de politici sectoriale actualizate și aprobate, progresele în implementarea proiectelor de asistență, inclusiv cu sprijinul SUA, pe mai multe domenii relevante, cum ar fi: instruire, expertiză, logistică, renovarea infrastructurii, precum și schimbul de experiență și interoperabilitatea în cadrul exercițiilor multinaționale.
]]>În cadrul dialogului au fost abordate aspecte privind evoluțiile de securitate din regiune, parcursul european al Republicii Moldova, cooperarea cu partenerii externi și sprijinul acestora în implementarea reformelor.
Părțile au vorbit și despre contribuția activă a țării noastre la eforturile internaționale de menținere a păcii prin participarea la misiuni sub egida organizațiilor internaționale în diferite părți ale lumii, ceea ce demonstrează angajamentul ferm de a susține securitatea regională și globală.
La final, ministrul Nosatîi a apreciat interesul manifestat de Körber Network față de țara noastră și deschiderea pentru un dialog constructiv cu specialiștii din cadrul instituției de apărare, precum și angajamentul ferm pentru eforturile comune de menținere a păcii și stabilității regionale în contextul actual de securitate.
]]>În cadrul panelului de discuții dedicat domeniului de apărare și securitate, oficialul a vorbit despre cooperarea rezultativă bilaterală pe mai multe domenii importante, printre care asistență consultativă și de expertiză în elaborarea documentelor de politici sectoriale, sprijin în sporirea capabilităților instituționale, precum și monitorizarea și combaterea amenințărilor hibride.
Totodată, participanții la panel au efectuat un schimb de opinii cu privire la contextul regional de securitate, reafirmându-și angajamentul pentru pacea și stabilitatea regională, dar și pentru consolidarea rezilienței țării noastre la provocările actuale în materie de securitate.
Experții au abordat și procesul de implementare a Parteneriatului pentru Apărare și Securitate, semnat la 20 noiembrie 2024. În acest sens, părțile s-au angajat să își intensifice implicarea în domeniile acoperite de parteneriat, inclusiv la capitolul reforma sectorului de apărare.
De notat că Dialogul Strategic Republica Moldova -Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se află la a patra ediție. În acest an, delegația Republicii Moldova a fost condusă de Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe, Carolina Perebinos, iar cea a Regatului Unit — de către Chris Allan, Directorul Departamentului Europa de Est și Asia Centrală (EECAD) din cadrul Oficiului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare.
]]>În perioada
Scopul acestor exerciții este de a verifica aptitudinile rezerviștilor, precum și de a-i familiariza cu echipamentul și armamentul aflat în dotarea Armatei Naționale.
Instruirile au loc în conformitate cu cerințele Legii cu privire la rezerva Forțelor Armate, precum și Planului de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2025.
Primul exercițiu din acest an a avut loc în perioada
Ministrul Nosatîi
Oficialul a apreciat deschiderea părții norvegiene pentru dezvoltarea unei cooperări bilaterale sustenabile în domeniul apărării, în contextul consolidării rezilienței naționale la provocările actuale, precum și alinierii acesteia la valorile și standardele europene.
În cadrul discuțiilor, părțile au abordat subiecte cu privire la situația regională de securitate, prioritățile de cooperare cu partenerii externi la nivel bilateral și multilateral, principalele realizări în cadrul parteneriatului, precum și perspective de aprofundare a dialogului.
]]>Echipele de deminare din unitățile militare au fost solicitate de către autoritățile publice locale în mai multe localități din țară, printre care Căușeni, Hîncești, Anenii Noi, Ștefan Vodă, Ungheni, Criuleni, Florești, Fălești, Rezina, Leova, precum și municipiul Chișinău.
Una dintre cele mai periculoase misiuni de deminare a fost executată în localitatea Cioburciu, raionul Ștefan Vodă, unde echipa de geniști condusă de maiorul Ion Golovei a depistat și neutralizat 23 de proiectil de artilerie, de calibrul 105 mm.
Toate munițiile erau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.
De la începutul anului până în prezent geniștii Armatei Naționale au executat 52 de misiuni de deminare în urma cărora au fost nimicite 333 de obiecte explozive de diferite tipuri și 120 cartușe.
***
Geniștii Armatei Naționale îndeamnă cetățenii să fie precauți atunci când
depistează în sol obiecte explozive și să respecte cu strictețe următoarele reguli:
— Anunțați imediat 112;
— Marcați locul depistării obiectului exploziv;
— NU atingeți munițiile cu mâna sau cu alte obiecte;
— NU loviți sau mișcați munițiile găsite în pământ sau la suprafață;
— NU demontați focoasele sau alte componente;
— NU aruncați în foc obiectul exploziv.
]]>Potrivit proiectului hotărârii „Cu privire la încorporarea cetățenilor în serviciul militar în termen şi cu termen redus în perioada aprilie-iulie 2025”, aprobat astăzi de Guvern, procesul de încorporare se desfășoară pe etape, în baza planului elaborat și aprobat de către Ministerul Apărării.
În aceeași perioadă, tinerii care au fost încorporați în serviciul militar în termen în perioada aprilie — iulie 2024 vor fi trecuți în rezervă.
„Pe lângă obligativitatea legală, executarea serviciului militar în termen reprezintă un pas important în formarea tinerilor ca cetățeni responsabili. Prin această experiență, ei învață disciplina, spiritul de echipă și respectul pentru valorile fundamentale. Astfel, sprijinind dezvoltarea lor personală, contribuim la construirea unei societăți puternice”, a spus ministrul apărării Anatolie Nosatîi.
În conformitate cu legislația în vigoare, campania de încorporare are loc de două ori pe an, în perioadele aprilie-iulie și, respectiv, octombrie-ianuarie.
Încorporarea cetăţenilor în serviciul militar se efectuează în conformitate cu Legea nr. 1245 din 18 iulie 2002 cu privire la pregătirea cetăţenilor pentru apărarea Patriei.
]]>Certificatele au fost înmânate de comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Vitalie Micov, care a apreciat pozitiv buna desfășurare și instruire a cursului respectiv. „Pregătirea și calificarea geniştilor, antrenaţi zilnic în misiuni periculoase pe teritoriul țării noastre și în operații internaționale de menținere a păcii, necesită instruire la cel mai înalt nivel. Astfel, cunoștințele și profesionalizarea dumneavoastră este una din principalele priorități pentru conducerea instituţiei de apărare”, a declarat generalul Micov.
Potrivit șefului Centrului de instruire EOD din cadrul Batalionului de Geniu „Codru”, colonelul (r) Sergiu Chilivnic, cursul a avut loc în perioada 31 martie — 25 aprilie curent, desfășurat de către instructorii naționali ai Centrului.
Sursa a specificat că scopul instruirii a fost pregătirea geniştilor, precum şi familiarizarea acestora cu cele mai noi echipamente, tehnici şi metode de activitate în domeniul geniu.
]]>