English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Vitalie Marinuţa a avut o întrevedere cu Secretarul general NATO

Vitalie Marinuţa a avut o întrevedere cu Secretarul general NATOChişinău, 13 iulie - Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, care participă la reuniunea Consiliului Nord Atlantic (NAC) în formatul 28+Republica Moldova, a avut o întrevedere de lucru cu Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen, în cadrul căreia au fost discutate aspectele colaborării ţării noastre cu Organizaţia Tratatului Nord Atlantic Alianţa în cadrul diferitor programe iniţiate pentru parteneri.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii vizavi de colaborarea Republicii Moldova şi NATO în cadrul diferitor programe, inclusiv Programul „Parteneriat pentru Pace”, alte proiecte în domeniul apărării, social, etc. Vorbind despre progresele înregistrate în implementarea obiectivelor asumate în cadrul Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) R. Moldova – NATO, Vitalie Marinuţa a accentuat că ”pentru noi este importantă continuarea proceselor de reformă a sectorului de securitate şi apărare, dar şi alte proiecte de importanţă socială”.

La rîndul său, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen a declarat că Republica Moldova a înregistrat progrese la mai multe capitole în timp foarte scurt şi că acest proces ar trebui să continue, în condiţiile în care conducerea ţării are tot sprijinul şi asistenţa necesară din exterior. „Moldova s-a angajat să devină o ţară democratică, care să contribuie la promovarea păcii şi securităţii în lume, acest lucru fiind demonstrat prin detaşarea elicopterelor Armatei Naţionale, în misiune sub mandantul ONU în Kandahar, Afganistan. În această ordine de idei, s-a luat decizia de a continua susţinerea proiectului de nimicire a pesticidelor din R. Moldova cu suportul ţărilor membre NATO”, a spus Anders Fogh Rasmussen.

La Bruxelles, ministrul Vitalie Marinuţa a avut o întrevedere de lucru şi cu Gabor Iklody, adjunctul Secretarului General NATO pentru situaţii excepţionale, în cadrul căreia au fost discutate aspectele colaborării în domeniul apărării cibernetice. În cadrul discuţiilor oficialul Alianţei a dat asigurări că organizaţia pe care o reprezintă va susţine financiar proiectele comune iniţiate de cele două părţi în domeniul respectiv.

Aspectele implementării obiectivelor asumate de ţara noastră în cadrul Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) R. Moldova – NATO, precum şi colaborarea cu Alianţa în alte programe au fost problemele cheie, discutate în cadrul reuniunii CNC în formatul 28+Republica Moldova, care s-a desfăşurat la 13 iulie în cartierul general NATO.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare