English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Militarii Armatei Naționale, mobilizați pentru menținerea ordinii publice (video)

Militarii Armatei Naționale, mobilizați pentru menținerea ordinii publice (video)CHIȘINĂU, 24 martie 2020 — Militarii Armatei Naționale vor fi mobilizați, pentru a ajuta autorităţile în gestionarea crizei legate de pandemia COVID-19.

Declarația a fost făcută astăzi, la Ministerul Apărării, de Președintele Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forțelor Armate, Igor Dodon, care a semnat și un decret în acest sens.

Astfel, potrivit Comandantului Suprem, ministerul Apărării urmează să disponibilizeze la necesitate resursele sale logistice pentru sprijinirea personalului medical implicat în gestionarea crizei respective, fie că este vorba despre punerea la dispoziție a unor unități spitalicești, de implicare a personalului medical militar, de capacități de transport, puse la dispoziția autorităților sau alte tipuri de sprijin.

Totodată, militarii urmează să ajute ministerul Afacerilor Interne în realizarea măsurilor deja luate de autorități de combatere a răspândirii virusului, inclusiv să patruleze în locurile publice pentru a asigura respectarea distanței sociale (implicit a autoizolării vârstnicilor sau copiilor), un lucru vital în prevenirea răspândirii pandemiei și în reducerea cazurilor de îmbolnăvire a categoriilor de cetățeni vulnerabili.

În cadrul ședinței, cu participarea conducerii instituției de apărare și a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Secretarului Consiliului Suprem de Securitate, general de divizie Victor Gaiciuc, comandantului Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan, precum și reprezentanților corpului de comandă, Alexandru Pînzari a dat asigurări că Armata va interveni în strictă conformitate cu legislația.

„Vom fi la dispoziția colegilor de la MAI și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Împreună cu factorii de decizie și persoanele responsabile de planificarea operațională vom decide cum să intervenim în cel mai rapid mod în locurile în care prezența noastră este necesară și situația este mai îngrijorătoare”, a spus Pînzari.

La rândul său, generalul Igor Gorgan a menționat că în acest moment, Armata Națională este pregătită să intervină cu un număr total de peste 1500 de militari și circa 160 de unități de tehnică de asigurare pentru patrulări în spațiile publice, alături de polițiști și carabinieri, inclusiv parcuri, terenuri de agrement și alte zone aglomerate pe întreg teritoriul țării.

De menționat că anterior, Armata Națională a intervenit cu unități de tehnică și efectiv pentru a asigura transportarea lucrătorilor medicali la serviciu și spre casă.

Totodată, ambulanțele Spitalului Clinic Militar Central al Ministerului Apărării au transportat spre casă pacienții care inițial au avut semne de infectare cu COVID-19, dar testele s-au dovedit a fi negative.

 

© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare